OFANZIVA NA KURSKU OBLAST OGOLILA SLABOST RUSIJE! PUTINU ZGAZILI CRVENE LINIJE: Sve pretnje bile prazna puška

Autor:

Svet

12.08.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oćutao raketne udare na gradove i nuklearke, izbeglice, ubistva i zarobljavanje civila i okupaciju teritorije

OFANZIVA NA KURSKU OBLAST OGOLILA SLABOST RUSIJE! PUTINU ZGAZILI CRVENE LINIJE: Sve pretnje bile prazna puška

Foto: Tanjug/AP

Zapad je nogama Ukrajinaca zgazio sve crvene linije koje je postavio Vladimir Putin, ali on još nije ostvario nijednu pretnju. Deo ruske teritorije okupiran je, stradaju civili, a na udaru zapadnih raketa su krupni ruski gradovi i čak nuklearne elektrane pod kontrolom Kremlja.

BAJDEN GA PROZREO

Putin je na početku rata zapretio nuklearnim oružjem, ali zapad to nije sprečilo da se umeša. Ruska vojska od tada je morala da spali sve naoružanje koje su Ukrajinci imali, pa sve sovjetsko koje se zateklo u arsenalima članica NATO ili je kupljeno po svetu i predato Kijevu. Sad Ukrajina ratuje gotovo isključivo zapadnim oružjem.

U februaru 2023. Putin je zapretio zapadu strašnim odgovorom ako isporuče tenkove Ukrajini. Istog meseca nemački tenkovi leopard 2 stigli su u Ukrajinu i ništa se nije desilo, a ruski vojnici morali su da ih celo leto uništavaju u stepi. Poslednji put Putin je nacrtao crvene linije 5. juna. On je naveo da bi na udare raketama NATO dugog dometa mogao da odgovori tako što bi isporučio savremeno naoružanje neprijateljima zapada, odnosno jemenskim Hutima, Hezbolahu i sličnim arapskim protivnicima Izraela. Čak je iz Uzbekistana zapretio nuklearnim udarima na teritoriju zapadnih zemalja i podsetio ih da je njihova teritorija mala, a gustina naseljenosti velika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Istog meseca predsednik SAD Džo Bajden ukinuo je ograničenja na korišćenje svog oružja na teritoriji Rusije, što su učinili i francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i bivši britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron. Bela kuća saopštila je da je ofanziva u skladu s politikom SAD. Poslednjih dana raketama HIMARS uništena je kolona s do 100 ruskih vojnika na njihovoj teritoriji, pa je raketama ATACMS gađan Kursk. To se desilo veoma blizu Kurske atomske centrale ispred koje se kopaju rovovi za svaki slučaj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

NI JAK NI OPASAN

Zatim je dronovima zapaljena zgrada sa sistemom za hlađenje Zaporoške nuklearke koju je Rusija okupirala. U međuvremenu je najmanje 11 železničkih kompozicija s 8.000 izbeglica poslato u unutrašnjost Rusije, pa su dronovi snimili ubistva zaostalih, a Ukrajinci odveli neutvrđen broj zarobljenih civila. Ruski odgovor dosad je stizao isključivo po vojnoj i infrastrukturi ukrajinske namenske industrije, pri čemu je poginulo 11.284 civila. Izvori britanskog Gardijana naveli su da Putinove crvene linije postoje samo na rečima i da Rusija nije ni jaka niti opasna.

RUSI PRODRLI U TVRĐAVU NA DONBASU

Rusi još nisu stabilizovali front u Kurskoj oblasti. Oni pritom moraju da zakrpe i druge rupe duž granice gde se rasporedilo devet ukrajinskih brigada. Istovremeno, Rusi negde u dubini svoje teritorije koncentrišu snage za protivudar.

Predstavnik ukrajinskog Generalštaba rekao je novinarima britanskog Ekonomista da su Rusi doveli u Kursku oblast deo trupa s harkovskog fronta, ali ne i s najkritičnijeg na Donbasu.

- Njihovi komandanti nisu idioti. Prebacuju snage, ali ne tako brzo kako bismo želeli. Oni znaju da ne možemo da proširimo snabdevanje na 80 ili 100 km unutar Kurske oblasti - rekao je ovaj oficir.

Za to vreme Rusi nastavljaju da sistematično napreduju na Donbasu. Njihove trupe prošle su predgrađa i juče ušle u prve ulice utvrđenog ukrajinskog grada Toreck, glavni cilj njihove letnje ofanzive.

Ukrajinski vojnik: Noge i ruke letele oko mene

Bolnica u Sumiju puna je Ukrajinaca ranjenih u Kurskoj oblasti i stalni su apeli davaocima krvi.

- Svuda su padale mine i granate. Oni tek mobilisani bili su paralisani od straha. Treće noći udarile su ruske klizne bombe. Sve je gorelo. Ruke su bile razbacane ovde, noge tamo. U našoj četi odmah je poginulo 12 vojnika, a meni su izbušena pluća - kaže veteran Ivan.

Korupcionari beže s milionima evra

Zamenik ministra energetike Ukrajine uhapšen je jer je za pola miliona dolara dozvolio nekim preduzećima da koriste opremu iz rudnika s fronta u Donjeckoj oblasti. Privedena su i trojica njegovih saučesnika i preti im kazna od 12 godina zatvora.

Dan ranije na granici su uhapšeni rukovodioci firme koja snabdeva ukrajinsku vojsku i to s 4,7 miliona evra u prtljažniku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading