VANREDNO STANJE U TRI RUSKA REGIONA! Stotine mrtvih u Kurskoj oblasti, nastavljaju se ŽESTOKE BORBE (VIDEO)

Autor:

Svet

10.08.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na to je područje ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika, uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila.

VANREDNO STANJE U TRI RUSKA REGIONA! Stotine mrtvih u Kurskoj oblasti, nastavljaju se ŽESTOKE BORBE (VIDEO)

Foto: Liveuamap, Shutterstock

Rusija je u subotu rano ujutro uvela protivterorističke mere u tri regiona koja se graniče sa Ukrajinom, izveštavaju ruske novinske agencije. Agencije su citirale regionalne guvernere ili Nacionalni antiteroristički odbor koji su poručili da će se posebni režim primeniti na regiju Kursk, za koju Moskva kaže da se njene snage bore protiv ukrajinskog prodora, te regione Belgorod i Brjansk.

Novinska agencija RIA piše da mere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prevoza u određenim područjima, pojačano osiguranje oko osetljivih mesta i prisluškivanje telefonskih i drugih komunikacija. Ruske mere usledile su nakon što su pre tri dana ukrajinske snage pokrenule veliku ofanzivu u Kurskoj oblasti.

 

 

Na to je područje ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika, uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila. Podsetimo, Rusija je još ranije proglasila vanredno stanje na federalnom nivou.

Prema nekim podacima Ukrajinci su dosad zauzeli između 350 i 450 kvadratnih kilometara u oblasti Kursk, a ukrajinske snage tvrde i da su pod svoju kontrolu stavili i grad Sudža.

 

 

Nadalje, obe strane tvrde da njihovi protivnici trpe velike gubitke u borbama koje se odvijaju u Kurskoj oblasti. Čini se gotovo sigurno da je Ukrajina, verovatno HIMARS-om, uništila konvoj ruskih vojnih vozila pri čemu je verovatno ubijeno nekoliko desetina ruskih vojnika, a ceo događaj je potkrepljen sa više prilično eksplicitnih snimaka.

Takođe, Ukrajinci su objavili i više snimaka napada FPV dronovima na ruske helikoptere, sugerišući da su najmanje dva oborena (jedan Mi-28), ako ne i više njih. Takođe, proukrajinski mediji pišu da je iznad Kurska oboren i moderni borbeni avion 4+generacije Su-35S, ali za to nema čvrstih dokaza.

 

 

S druge strane, Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je nekoliko snimaka za koje tvrde da prikazuju udare na ukrajinske snage (između ostalog i napade Iskanderom, kao i municijom s kasetnim punjenjem), a pojavile su se i snimci uništenih američkih vozila Stryker koje koriste Ukrajinci, kao i jednog PZO sustava Buk-1. Tačnost oba snimka dosad takođe nije nezavisno potvrđena.

Rusi, naravno, tvrde i da ukrajinske snage trpe velike gubitke od više stotina vojnika u svakom danu od prodora u Kursk - opet, te brojke nije moguće proveriti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading