RUSIJA DONELA HITNU ODLUKU! Ukrajinci uleteli u Kursku oblast! Proglašeno vanredno stanje!

Autor:

Svet

07.08.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gerasimov je rekao da je u napadu na Kursku oblast učestvovalo oko 1.000 ukrajinskih vojnika i da im je cilj bio da zauzmu deo Sudžanskog okruga

RUSIJA DONELA HITNU ODLUKU! Ukrajinci uleteli u Kursku oblast! Proglašeno vanredno stanje!

Foto: Shutterstock, Liveuamap

U Kurskoj oblasti Ruske Federacije uvedeno je vanredno stanje, saopštio je vršilac dužnosti guvernera ove oblasti Aleksej Smirnov.

- U Kurskoj oblasti ostaje teška operativna situacija u pograničnim oblastima. Da bih otklonio posledice ulaska neprijateljskih snaga u region, odlučio sam da od 7. avgusta uvedem vanrednu situaciju u Kurskoj oblasti - napisao je on.

Prema njegovim rečima, dok se operativna situacija ne poboljša, on će lično koordinisati rad snaga jedinstvenog državnog sistema za sprečavanje i rešavanje vanrednih situacija.

- Da podsetim da operativni štab pod mojim rukovodstvom radi danonoćno. Držim situaciju pod ličnom kontrolom. Stalno sam u kontaktu sa agencijama za sprovođenje zakona i federalnim centrom. Preduzimaju se sve neophodne mere kako bi se obezbedila bezbednost stanovnika Kurska - napisao je Smirnov.


"Zaustavljeno napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Kurska"

Napredovanje Oružanih snaga Ukrajine duboko u rusku teritoriju u pravcu Kurska je zaustavljeno, izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov.

- Delovanjem jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno sa graničnom stražom i jedinicama pojačanja, vazdušnim udarima, raketnim snagama i artiljerijskom vatrom zaustavljeno je napredovanje neprijatelja duboko u teritoriju u pravcu Kurska - rekao je Gerasimov na sastanku kojim je predsedavao predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi RIA Novosti.

Foto: Printscreen/Twitter/TheDeadDistrict

Valerij Gerasimov

Gerasimov je rekao da je u napadu na Kursku oblast učestvovalo oko 1.000 ukrajinskih vojnika i da im je cilj bio da zauzmu deo Sudžanskog okruga.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage imale su oko 100 poginulih i 215 ranjenih pripadnika, a uništena su 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova.

U ovom trenutku jedinice grupe Sever zajedno sa graničnim organima FSB Rusije nastavljaju da neutrališu ukrajinske snage u oblastima neposredno uz granicu.

Putin je prethodno rekao da je pokušaj prodora ukrajinskih snaga u Kursku oblast na rusko-ukrajinskog granici provokacija velikih razmera.

- Kao što znate, kijevski režim je izvršio još jednu provokaciju velikih razmera, pucajući neselektivno iz različitih vrsta oružja, uključujući projektile, na civilne zgrade, stambene zgrade i vozila hitne pomoći - rekao je on.

Putin je istakao da očekuje izveštaj snaga bezbednosti o situaciji u Kurskoj oblasti, a zadužio je prvog potpredsednika vlade Denisa Manturova da koordinira rad civilnih resora, prenosi RIA Novosti.

Ranije danas, Ministarstvo odbrane u Moskvi je saopštilo da je ruska vojska sprečila je prodor ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, posle ukrajinskog granatiranja te oblasti u kojem su povređene 24 osobe, uključujući šestoro dece.

Rusko ministarstvo je navelo da su "jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije, zajedno sa graničnim službama Federalne službe bezbednosti (FSB), nastavile tokom noći da uništavaju formacije Oružanih snaga Ukrajine u području Kurske oblasti, u blizini rusko-ukrajinske granice".

Prilikom granatiranja u Kurskoj oblasti povređene su 24 osobe, uključujući šestoro dece, izjavio je danas pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov.

Komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova rekla je da je u bolnici četvoro dece - devojčica od tri godine, čije se stanje ocenjuje kao umereno teško, dvogodišnji dečak sa ranom na leđima od gelera i dvoje dece od pet i devet godina.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je do 300 vojnika 22. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku 11 tenkova i više od 20 borbenih oklopnih vozila, napalo oblasti Nikolaevo-Darino i Olešnja, kao i Kursku oblast, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading