SPREMA SE RAT NEPOZNATIH RAZMERA! Alarmantno upozorenje sa Zapada, svet srlja u POTPUNU KATASTROFU!

Autor:

Svet

06.08.2024

23:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na ivici

SPREMA SE RAT NEPOZNATIH RAZMERA! Alarmantno upozorenje sa Zapada, svet srlja u POTPUNU KATASTROFU!

Foto: Tanjug/AP

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj upozorio je danas da je Bliski istok na "ivici rata nepoznatih razmera" i pozvao da se spreči "još jedna katastrofa".

Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da je put za napredak zasnovan na konsenzusu za hitan prekid vatre u Gazi i poručio da će odgovarati svi koji "stoje na putu ka deeskalaciji".

"Tenzije nastavljaju da eskaliraju na Bliskom istoku, dovodeći ga na ivicu rata nepoznatih razmera. Svi moramo da sprečimo još jednu katastrofu. Put za napredak je uglavnom konsenzualan: prekid vatre u Gazi, sada. Svi oni koji stoje na putu ka deeskalaciji ce odgovarati", naveo je Borelj.

 

 

Do porasta napetosti na Bliskom istoku došlo je nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedelje.

Iran, Hezbolah i Hamas optužili su Izrael za njegovo ubistvo, a Teheran je najavio odmazdu.

Podsetimo, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac danas je pozvao na ''brzu eliminaciju'' novog lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji je na toj poziciji zamenio ubijenog vođu Ismaila Hanijea.

- Imenovanje arhiteroriste Jahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zameniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubedljiv razlog da ga brzo eliminišemo i zbrišemo ovu podlu organizaciju sa lica Zemlje - rekao je Kac na mreži X, prenosi Tajms of Izrael.

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, a izraelska vojska ga traži od početka rata u enklavi zbog planiranja napada 7. oktobra.

Sinvar (61) je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Trenutno se smatra najmoćnijim pripadnikom Hamasa, nakon ubistva Hanijea, zamenika lidera grupe Saleha al-Arurija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Ismail Hanije je ubijen u redu u Teheranu, a Iran i Hamas su obećali odmazdu protiv Izraela, kog smatraju odgovornim za atentat.

Izraelska vojska je 8. decembra ušla u centar Kan Junisa, najvećeg grada u južnom delu Pojasa Gaze i počela je potragu za Sinvarom, ali on je uspeno izbegavao poteri.

Sinvar (61), poznat kao Abu Ibrahim, rođen je u izbegličkom kampu u Kan Junisu na južnom kraju Pojasa Gaze.

Njegovi roditelji bili su iz Aškelona, ali su izbegli posle događaja koji Palestinci nazivaju „Al Nakba" (Katastrofa) odnosno masovnog raseljenja Palestinaca sa njihovih vekovnih ognjišta u Palestini i rata koji je usledio posle osnivanja Izraela 1948. godine.

Školovao se u Srednjoj školi za dečake Kan Junis, a potom diplomirao arapski jezik na Islamskom univerzitetu u Gazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading