RUSI PRIMENILI NOVU TAKTIKU PROTIV UKRAJINACA: Ovim jeftinim ORUŽJEM ih "razvaljuju", nanose im velike probleme i gubitke (VIDEO)

Autor:

Svet

27.07.2024

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan model ima kameru i SIM karticu ukrajinskog mobilnog telefona za slanje slika ruskoj vojsci

RUSI PRIMENILI NOVU TAKTIKU PROTIV UKRAJINACA: Ovim jeftinim ORUŽJEM ih "razvaljuju", nanose im velike probleme i gubitke (VIDEO)

Foto: AP foto

Rusija je počela a uključuje ​​nove, jeftine bespilotne letelice u svoje dugometne napade na Ukrajinu kako bi pokušala da identifikuje PVO, snimi štetu i koristi dronove kao mamac, rekao je ukrajinski vojni špijunski zvaničnik, prenosi Forbs.

Dve nove vrste bespilotnih letelica, koje je Rusija upotrebila u pet napada bespilotnim letelicama u poslednje dve do tri nedelje, uključujući noćni napad u četvrtak, proizvode se od materijala poput penaste plastike i šperploče, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Jedan model drona ima kameru i SIM karticu ukrajinskog mobilnog telefona za slanje slika ruskoj vojsci.

- Oni identifikuju gde su naše mobilne grupe pozicionirane, gde su mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju da dobiju sliku gde se nalazi sva naša protivvazdušna odbrana - rekao je Andrij Černjak, portparol vojne obaveštajne agencije.

Rusija prilagođava taktiku

Dodatan je to dokaz da Rusija nastoji da prilagodi taktiku i isproba novu tehnologiju kako bi stekla prednost tokom svakodnevnih napada raketama i bespilotnim letelicama na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Napadačke bespilotne letelice "Šahed" dizajnirane u Iranu, koje lete do svoje mete i detoniraju se pri udaru, postale su glavni deo ruskih vazdušnih napada otkako su počele da se koriste u prvoj godini ruske invazije punog opsega pokrenute u februaru 2022.

Ukrajina, koja od marta apeluje na Zapad da pruži više protivvazdušne odbrane kako bi odbila pojačane ruske vazdušne napade na svoje elektroenergetske objekte, snažno se trudi da prikrije lokacije svojih sistema PVO. 

Nove ruske bespilotne letelice s kamerama ne nose eksploziv, već vrlo nalikuju običnim bespilotnim letelicama "Šahed" i lete s njihovim grupama, rekao je Černjak.

Drugi novi tip dronova ne sadrži eksplozivno punjenje ili ga ima samo malo i koristi se kao mamac, dodao je.

Veoma jeftini dronovi

Budući da se praktično ne razlikuje od običnog napadačkog drona sa zemlje, još uvek ga treba oboriti i pritom razotkriti gde se nalaze ukrajinski sistemi PVO. Rekao je da nove bespilotne letelice verovatno koštaju samo 10.000 dolara svaka uprkos velikom dometu, što ih čini daleko jeftinijim za proizvodnju od projektila PVO.

Dronovi takođe mogu da lete na visini od 1000 metara, što ih stavlja izvan dometa mitraljeza i automatskih pušaka, rekao je.

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao poligon za tehnologiju ratovanja bespilotnim letelicama.

Obe strane intenzivno koriste napadačke i izviđačke bespilotne letelice na bojnom polju.

Kijev je uložio energiju u domaću proizvodnju bespilotnih letelica kako bi smanjio jaz između svojih napadačkih sposobnosti i moskovskih, izvodeći dugometne napade bespilotnim letelicama na ruske ciljeve, uključujući rafinerije nafte.

Rusija kaže da se njeni dalekometni vazdušni napadi koriste za vojnu degradaciju Ukrajine. Ukrajina kaže da su ruski napadi pogodili civilne zgrade i uzrokovali ozbiljnu štetu na civilnim energetskim postrojenjima i nove žrtve među civilima.

Ruske trupe okupirale su oko 18 posto ukrajinske teritorije i poslednjih meseci ostvaruju postepene uspehe na istoku, a linija fronta prostire se na hiljadu kilometara.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading