UKRAJINA UDARILA TAMO GDE RUSI NISU OČEKIVALI! Uleteli im duboko na teritoriju, pa raspalili po TAJNOJ vojnoj lokaciji (VIDEO)

Autor:

Svet

12.07.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem juna ukrajinski dronovi udarili su postrojenje za svemirsku komunikaciju NIP-16 na Krimu

UKRAJINA UDARILA TAMO GDE RUSI NISU OČEKIVALI! Uleteli im duboko na teritoriju, pa raspalili po TAJNOJ vojnoj lokaciji (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@Jamie04381095

Krajem Drugog svetskog rata sovjetski i zapadni zvaničnici pojurili su da ugrabe nacističke rakete, ali i nacističke naučnike.

U maju 1946. godine SSSR je u blizini Moskve izgradio novu lokaciju za testiranje raketa, delom i jer su želeli da eksperimentišu sa nacističkim raketama V-2.

Ta lokacija, Kapustin Jar, na mnogo načina je postala rodno mesto sovjetskog svemirskog programa.

Testiranje tih raketa podstaklo je i razvoj domaće proizvodnje raketa koje su u orbitu odvele prve sovjetske satelite.

Sedamdeset i sedam godina nakon što je prva raketa V-2 uzletela iz Kapustin Jara, ova lokacija postala je meta u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Oko 9. jula najmanje jedan ukrajinski dron navodno je udario u zgradu za sastavljanje raketa u Kapustin Jaru, izazvavši požar.

- Istorijsko postrojenje za testiranja u Kapustin Jaru, gde su Staljinovi stručnjaci učili da upravljaju nacističkim balističkim raketama 1947. godine, sada prolazi denacifikaciju od ukrajinskih dronova - našalio se ruski istoričar Anatolij Zak.

Drugi napad za dve nedelje

Ovo je drugi ukrajinski napad u poslednje dve nedelje kojem je meta bilo rusko svemirsko postrojenje, piše Forbs.

Krajem juna ukrajinski dronovi udarili su postrojenje za svemirsku komunikaciju NIP-16 na Krimu.

Rusi navodno koriste moćne radioprijemnike u tom postrojenju za komunikaciju s vojnim satelitima, zbog čega ukrajinski napad na tu lokaciju ima smisla.

Manje je jasno šta su Ukrajinci želeli da postignu napadom na Kapustin Jar.

Poslednjih godina Kremlj je tamo testirao sisteme za PVO, uključujući i najnoviji S-500, čija jedina verzija se trenutno nalazi na Krimu i možda je i sama bila meta nedavnog ukrajinskog napada.

- Ovde se radi o operacijskoj testnoj lokaciji za rusko Ministarstvo odbrane - naglasio je Zak.

Ipak, teško je reći jesu li ukrajinski piloti dronova pokušavali da ometu neki konkretan projekt istraživanja i razvoja ili su Kapustin Jar odlučili da napadnu samo zbog prestiža lokacije i jer se nalazi u dometu nekih ukrajinskih dronova.

"Napadi su više politički nego vojni"

Za Rusiju bi šteta mogla da bude uglavnom političke prirode, kao što je slučaj s većinom ukrajinskih napada dronovima.

- Ovi napadi više su politički nego vojni, a cilj im je da stvore pritisak na Putina pred ruskim narodom, nateraju ga da odgovara "jer ne može da brani Rusiju" - objasnio je Mik Rajan, penzionisani general australijske vojske.

Za Rusiju je izuzetno loš znak što su njena najvažnija vojna i industrijska postrojenja ovoliko izložena ukrajinskim dronovima.

Da, Ukrajinci imaju ogromnih problema s nedostatkom PVO sistema, zbog čega su njihovi gradovi i vojne piste ranjivi na ruske napade, ali i Rusi imaju problema.

Najbolji ukrajinski dronovi imaju domet do čak 1300 kilometara, a u tom dometu postoje na hiljade ruskih meta.

Ruske vazduhoplovne snage ne mogu da brane sve te lokacije, a istovremeno čuvaju ruske snage koje okupiraju ukrajinsku teritoriju.

Ruske vazduhoplovne snage moraju da biraju koje baze, fabrike i svemirska postrojenja unutar zemlje će štititi, a koje će ostaviti nebranjenima.

Očito je da su odlučili da ne brane Kapustin Jar i tako je ove nedelje ova istorijska lokacija završila u plamenu, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading