UKRAJINSKA VOJSKA POTPUNO OPKOLJENA! Vremena je jako malo, sve opcije su JEZIVE! Na pomolu POVLAČENJE?! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.07.2024

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijateljske trupe nisu daleko, a odsečene trupe se drže

UKRAJINSKA VOJSKA POTPUNO OPKOLJENA! Vremena je jako malo, sve opcije su JEZIVE! Na pomolu POVLAČENJE?! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Kanal13

Stotine ukrajinskih vojnika gotovo su okružene pored sela Prohres na istoku Ukrajine.

Ovo je poslednji u nizu problema za ukrajinske snage u možda i najranjivijem sektoru fronta, piše Forbs.

Poslednjih dana ratište zapadno od ruševina Avdijevke donosi loše vesti za Ukrajince. Za samo nedelju dana ruski motorizovani odredi su napredovali više od šest kilometara prema zapadu, što je za standarde ovog rata velika brzina.

Foto: Tanjug/AP

Sirski i Zelenski

Krećući se prema Prohresu - maloj zajednici sa oko stotinu kuća - ruske trupe podelile su se u dve formacije i gotovo opkolile dve formacije iz 31. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

Prijateljske trupe nisu daleko, a odsečene trupe se drže. U ovom trenutku "nema naredbi o povlačenju", naglašava ukrajinska analitička grupa Deep State.

Ipak, ta naredba mogla bi da stigne i to uskoro. Pravilo ukrajinskog glavnog komandanta, generala Oleksandra Sirskog, jeste da se njegove snage nikada ne bi trebale boriti do poslednjeg čoveka.

- Veoma je važno da spasimo živote naših vojnika. Nećemo braniti ruševine do smrti - rekao je Sirski za britanski Guardian. 

Prepuštanje neprijatelju nekoliko polja izvan jednog malog sela za Ukrajinu je daleko od katastrofe.

Ono što više zabrinjava su okolnosti koje su dovele do tog gubitka. Čini se kako se ukrajinska brigada na frontu raspala usled problema u ukrajinskoj komandi u čitavom sektoru.

- Taktička situacija postala je kritična tokom vikenda usled haotičnog povlačenja jedne od pešadijskih brigada - objašnjavaju iz Deep Statea, možda se pozivajući na 110. mehanizovanu brigadu ili 111. brigadu teritorijalne odbrane.

Krive loše upravljanje jedinicom

Ukrajinski dopisnik Jurij Butusov takođe je upozorio na disfunkcionalnost ukrajinskih brigada oko Prohresa.

- Glavni problem, uglavnom je u upravljanju i organizovanju naših akcija. Kada se jedinica kojom se loše upravlja nađe pod napadom, ne može da izdrži - izvestio je.

Foto: Tanjug/AP

Oleksandar Sirski

Nakon kolapsa na ratište je dojurila elitna 47. mehanizovana brigada - koja dobija najviše američkih oklopnih vozila - u očajničkom pokušaju da spreči dalji proboj Rusa.

Ipak, brojčano nadjačana brigada "nije uspela da obuzda neprijatelja", izvestili su iz Deep Statea.

Sada liniju zapadno od sela drže 47. mehanizovana i deo 31. mehanizovane brigade koji nije odsečen pored Prohresa.

Dobro je poznato kako preživljavaju izolovane ukrajinske snage. I ruske i ukrajinske snage redovno odsečenim trupama šalju hranu, vodu i oružje pomoću teških dronova.

Međutim, dronovi ne mogu da hrane stotine ljudi večno, ne mogu im dostavljati projektile ili drugo teško naoružanje i ne mogu ranjenike da prevoze na sigurno.

Odsečene snage moraće da izbore put prema zapadu - ili da čekaju da obližnje brigade izbore put prema istoku. Alternativa je sporo umiranje od gladi ili brzo uništenje.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading