MELANŠON STAO UZ SRBE, A EVO ŠTA MISLI O PUTINU I RUSIMA: Još uvek pamte njegove izjave o ratu u Ukrajini i vlastima u Kijevu

Autor:

Svet

08.07.2024

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godine 2016. osnovao je "Nepokorenu Francusku", a 2022. se kandidovao za predsednika Francuske po treći put

MELANŠON STAO UZ SRBE, A EVO ŠTA MISLI O PUTINU I RUSIMA: Još uvek pamte njegove izjave o ratu u Ukrajini i vlastima u Kijevu

Foto: Tanjug/AP

Žan Lik Melanšon, lider "Nepokorene Francuske" i neočekivani pobednik ovogodišnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj poznat je po svojim vatrenim govorima punim humora, ali i nezadovoljstva kada su u pitanju važne teme za dobrobit Francuske i njene unutrašnje i spoljne politike.

Melanšon je rođen u gradu Tangeru u Maroku, u međunarodnoj zoni, a kasnije se preselio u Francusku. Studirao je filozofiju i radio je kao novinar i lektor pre nego što se pridružio Socijalističkoj partiji 1976. godine.

Od socijaliste do osnivača "Nepokorene Francuske"

Melanšon je bio aktivan u politici, obavljajući različite pozicije u regionalnoj, nacionalnoj i evropskoj vladi. Međutim, 2008. godine napustio je Socijalističku partiju, tvrdeći da je postala previše usmerena ka biznisu.

Godine 2016. osnovao je "Nepokorenu Francusku", a 2022. se kandidovao za predsednika Francuske po treći put.

Stav o Rusiji i ratu u Ukrajini

Melanšon je otvoreno podržao rusku aneksiju Krima 2014. godine, ali je kritikovao ruski napad na Ukrajinu 2022. godine. Takođe se isticao kao snažan pristalica uspostave nezavisne države Palestine i poznat je kao veliki kritičar Izraela.

Inicijalno je podržavao rusku aneksiju Krima 2014, navodeći da su "krimske luke ključne za rusku bezbednost", da Rusija preduzima "zaštitne mere", kao i da je Ukrajina bila pod uticajem "neonacista".

Dok je kritikovao ruski napad na Ukrajinu 2022. godine, krivicu za izbijanje sukoba je bacio na "sve veće približavanje NATO-a (ruskim) granicama" i protivio se isporukama oružja Kijevu.

Neki mediji su ga prozivali da gaji simpatije prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Tako je novinar Nikolas Ina rekao da je Melanšon "na levoj strani političkog spektra ali je zagovornik lidera Kremlja".

Želi da se Francuska povuče iz NATO-a i zagovara "odvojenu", miroljubivu Francusku. Suprotstavlja se ideji ujedinjene evropske armije.

Stav o Srbiji

Melanšon je javno istakao svoje poštovanje prema srpskom narodu, izražavajući žaljenje zbog nedostatka poštovanja prema Srbiji na obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata u Parizu.

Takođe je istakao srpski doprinos u Velikom ratu, naglašavajući da je Srbija izgubila četvrtinu svog stanovništva, te da je to najveći procenat žrtava od svih učesnika rata.

Foto: Tanjug/AP

Žan Lik Melanšon i Vladimir Putin

Žan-Luk Melanšon je lider sa kontroverznim stavovima (po merilima kapitalista) i burnom političkom karijerom. Njegove izjave o međunarodnim odnosima, sukobi s medijima i javne kontroverze često su u fokusu javnosti.

Ipak, njegovo izraženo poštovanje prema srpskom narodu daje mu određenu podršku među Srbima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading