BOSNA I HERCEGOVINA PRED NOVOM KATASTROFOM? Meteorolozi najavili novi talas jake kiše! Evo koji će delovi zemlje biti na udaru

Autor:

Svet

07.10.2024

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje na nove padavine izdato je za područja koja su pretrpela katastrofalne poplave koje su odnele ljudske živote i nanele ogromnu materijalnu štetu

BOSNA I HERCEGOVINA PRED NOVOM KATASTROFOM? Meteorolozi najavili novi talas jake kiše! Evo koji će delovi zemlje biti na udaru

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Novo narandžasto upozorenje izdato je za jaču kišu na zapadu, istoku i severu Hercegovine, kao i za deo centralne BiH.  

Upozorenje na nove padavine izdato je za područja koja su pretrpela katastrofalne poplave koje su odnele ljudske živote i nanele ogromnu materijalnu štetu.  

Očekuje se da će jača kiša, kako su naveli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH) pasti 9. oktobra (sreda) od 1:00 sat iza ponoći, a prestanak se očekuje u 11:00 sati ujutro.  

Predviđena količina kiše mogla bi iznositi između 30 i 60 litara po metru kvadratnom.  

“Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta”, navodi se u saopštenju FHMZ-a.  

Građani su upozoreni da budu spremni da zaštite sebe i svoju imovinu.  

"Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju usled smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila usled vode”, upozoreno je u saopštenju.

Četvrtog dana od katastrofalnih poplava i klizišta u kojima je najmanje 20 osoba stradalo, dok se nestalima traga, situacija je veoma teška, a posledice i dalje vidljive, najviše u Donjoj Jablanici, koja je najviše stradala.  

Darko Juka, šef Odeljenja za odnose sa javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izjavio je ranije dans da se još traga za devet osoba - pet u Jablanici i četiri u Konjicu.  

Posebno je zabrinjavajuće novo upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda na nove padavine koje se očekuju narednih dana.  

Voda i odroni uništili su desetke kuća i oštetili infrastrukturu, a ima i žrtava.  

Mnogi putevi su i dalje blokirani, pa se koriste zaobilaznice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading