NESTALE CELE PORODICE! SVAKI SEKUND JE DRAGOCEN! Spasioci u Jablanici teškom mehanizacijom i GOLIM RUKAMA kopaju ruševine! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.10.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je velika potraga za nestalima i svaki sekund je bitan kako bi se pronašli eventualno preživeli

NESTALE CELE PORODICE! SVAKI SEKUND JE DRAGOCEN! Spasioci u Jablanici teškom mehanizacijom i GOLIM RUKAMA kopaju ruševine! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

U stravičnim poplavama koje su pogodile delove Bosne i Hercegovine, jedna od žrtava je i 29-godišnja trudnica iz Jablanice.

Ona je među prvim žrtvama koje su pogodile ovo područje. Takođe, prema informacijama "Avaza", skoro cele porodice su stradale.

Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici. Stradao je još jedan takođe bračni par s ovog područja.

Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, 16 ih se smatra nestalima.

- Najmanje 16 osoba s područja severne Hercegovine trenutno se vodi nestalima nakon što je potvrđeno kako ih je isto toliko smrtno stradalo samo na području Jablanice - kazao je predsednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Spasioci u Jablanici teškom mehanizacijom i golim rukama kopaju ruševine

Teška mehanizacija od jutros je na terenu u Donjoj Jablanici. Spasioci i golim rukama uklanjaju ruševine i ostatke kuća, drveća i drugih predmeta kako bi očistili teren i došli do kuća.

Počela je velika potraga za nestalima

Spasioci su jutros započeli potragu za nestalima u selu Donja Jablanica u severnom delu Hercegovine, koje je zatrpano velikim nanosima kamena, peska i mulja u katastrofalnim poplavama koje su juče pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i drugih službi pokušavaju da se probiju do kuća za koje se strahuje da kriju najveći broj nestalih u poplavama i odronima koje su u noći na petak pogodile opštine Jablanicu i Konjic te još nekoliko srednjobosanskih opština.

Pretražuje se i Neretva budući da je bilo dojava da su bujice odnele najmanje jednog muškarca prema toj reci. 

Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je angažovan veliki broj spasilaca i građevinskih mašina.

- Dajemo maksimum napora da pomognemo svima, da spasimo ljude i objekte - rekao je on.

Prema poslednjim podacima, pronađeno je 16 tela nastradalih, dok mediji javljaju i o 17. pronađenom na području Jablanice, koji su žrtve poplava i odrona kamenja.

Zvanično je prijavljen nestanak 12 osoba u Donjoj Jablanici, dok mediji navode kako se radi o više desetina slučajeva. 

U Buturović Polju u konjičkoj opštini jedna osoba je poginula, a traga se za još četiri osobe. U Fojnici u centralnoj Bosni pronađeno je troje utopljenih.

Saobraćaj glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući da se urušio jedan deo puta u reku Neretvu.

Veliki je broj naselja u ovoj opštini i susednom Konjicu koja su još uvek odsečena od sveta. 

Velika je materijalna šteta, a pomoć Bosni i Hercegovini najavile su Evropska unija, susedne Republika Hrvatska i Srbija, Turska, kao i brojne druge zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading