PORODICA NA HRVATSKOJ GRANICI PROŠLA KROZ TORTURU: Smeštaj su platili preskupo, a onda su im POLICAJCI TRAŽILI JEDNU STVAR (FOTO)

Autor:

Svet

03.09.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nisu bili registrovani u sistemu

PORODICA NA HRVATSKOJ GRANICI PROŠLA KROZ TORTURU: Smeštaj su platili preskupo, a onda su im POLICAJCI TRAŽILI JEDNU STVAR (FOTO)

Foto: RINA

Porodica iz Bosne i Hercegovine već godinama uživa u letovanju na Makarskoj rivijeri, kod istih ljudi. Iako su cene smeštaja visoke, oni se uvek vraćaju zadovoljni i odmoreni. Međutim, ovo leto donelo im je neugodno iznenađenje na hrvatskoj granici.

Problemi na granici

Republika

Foto: AMSS kamere / screenshot

Problem na hrvatskoj granici

 

Na granici, carinici su tražili dokaz da su boravili na letovanju u Hrvatskoj. Kako su rekli, samo jedna osoba od njih četvoro bila je registrovana u sistemu, što je dovelo do neprijatne situacije. Iako na kraju nisu platili kazne, ova neugodnost ih je zabrinula i postavila pitanje kako izbeći slične probleme u budućnosti.

Zakonske obaveze iznajmljivača

Republika

Foto: Shutterstock

Obaveze rentijere

 

Komentatori su izražavali iznenađenje i postavljali pitanje zašto bi porodica trebalo da bude odgovorna za nemar vlasnika smeštaja koji je umesto cele porodice prijavio samo jednog člana. Međutim, registracija gostiju je obaveza domaćina, u ovom slučaju privatnog iznajmljivača. Nažalost, ovaj slučaj samo je potvrdio da i registrovani iznajmljivači zaobilaze zakon.

Paušalni porezi i izbegavanje zakona

Neki iznajmljivači izmišljaju razne načine kako da izbegnu obavezu plaćanja paušalnog poreza na dohodak, koji može iznositi od 20 do 200 evra po krevetu godišnje, u zavisnosti od propisa jedinice lokalne samouprave. Takođe, oni koji pruže usluge smeštaja u vrednosti većoj od 40.000 evra tokom godine, ulaze u sistem PDV-a, što nosi sa sobom dodatne administrativne i finansijske obaveze.

Iako porodica iz Bosne i Hercegovine uživa u letovanju na Makarskoj rivijeri, ovaj incident na granici ih je podsetio da iznajmljivači često zaobilaze zakon, što može dovesti do neprijatnosti za turiste.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading