NAKON 14 DANA BORBE VATROGASACA POŽAR UGASILA KIŠA: Veliko olakšanje u našem komšiluku (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

19.08.2024

01:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija se stabilizuje

NAKON 14 DANA BORBE VATROGASACA POŽAR UGASILA KIŠA: Veliko olakšanje u našem komšiluku (FOTO/VIDEO)

Foto: Iks Printscreen/kos_data

Nakon 14 dana borbe, vatrogasci su konačno odahnuli jer je kiša konačno ugasila veliki šumski požar na Galičici, nacionalnom parku u Severnoj Makedoniji, prenosi agencija Tanjug.

 

 

Ovaj požar je besneo u strogo zaštićenoj zoni parka, uništavajući više od 6.500 hektara zemljišta, od čega je 40% šuma. Zapanjujuća priča o borbi protiv vatrene stihije dobila je srećan kraj zahvaljujući prirodnoj intervenciji.

Stanje na terenu

 

 

Hitne službe su i dalje prisutne na terenu kako bi osigurale da nema novih vatra i da se situacija potpuno stabilizuje. Centar za upravljanje krizama (CMC) izdao je saopštenje u kojem izražava očekivanje da će kiša značajno pomoći u gašenju požara u lovištu Jasen, koji je već mesecima bio aktivan.

Direktor CMC-a, Stojanče Angelov, izrazio je nadu da će požar biti u potpunosti ugašen zahvaljujući očekivanoj kiši.

Borba sa plamenom

U protekla 24 sata, bilo je aktivno čak 10 od ukupno 25 požara na otvorenom prostoru. Stogovo i dalje gori, dok je krak ka selu Gari ugašen, donoseći olakšanje lokalnom stanovništvu i turistima.

 

 

Vatrogasne ekipe su pojačane u Dolnenima kod sela Zrže i kod kičevačkog sela Cer, gde se vatra i dalje širi. Takođe, novi požar je izbio u Plačkovici, za koji je već poslat er traktor, dok je Vatrogasna jedinica intervenisala kod požara u opštini Ilinden, kod Okta.

Apel za oprez

Stojanče Angelov je istakao da je tokom avgusta ove godine zabeleženo čak 667 požara na otvorenom prostoru, od kojih je 98 bilo šumskih požara.

 

 

Ovo je izazvalo ozbiljno iscrpljivanje resursa, kako ljudskih, tako i materijalnih i tehničkih. Centar za upravljanje krizama apeluje na građane da budu oprezni i da prijave bilo kakve sumnjive slučajeve ili piromane nadležnim službama.

Ova borba protiv vatrenih stihija jasno pokazuje koliko je važno očuvati prirodne resurse i biti svestan posledica nekontrolisanog ponašanja. Srećom, uz pomoć kiše, vatra na Galičici je ugašena, ali oprez i dalje ostaje ključan dok se situacija ne stabilizuje u potpunosti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading