REKORDAN BROJ POŽARA U KOMŠILUKU: Srpski hekipoter gasi najveću vatrenu stihiju (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

03.08.2024

00:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasci i spasioci ulažu maksimalne napore

REKORDAN BROJ POŽARA U KOMŠILUKU: Srpski hekipoter gasi najveću vatrenu stihiju (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

U Severnoj Makedoniji trenutno je aktivno devet požara, a najopasniji među njima je na Osogovskoj planini, prenosi agencija Tanjug. Na nepristupačnom terenu, ovaj požar već nekoliko dana zadaje glavobolje vatrogascima, te je odlučeno da se za njegovo gašenje angažuje čak osam helikoptera. Pored tri makedonska helikoptera, u borbu protiv vatrene stihije uključili su se i helikopteri iz Srbije, Mađarske, Slovenije i Češke.

 

 

Požar u opštini Makedonski Brod, na području sela Taževo i Breznica, takođe traje već nekoliko dana na teško pristupačnom terenu. Jutros je tamo upućen policijski helikopter, zajedno sa timom iz Mađarske koji broji 46 vatrogasaca i specijalna terenska vozila kojima je moguće dopreti do najteže pristupačnih mesta. Ovaj požar gasi i 50 pripadnika vojske uz podršku 20 lokalnih vatrogasaca i lokalnog stanovništva.

 

 

Direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama Stojanče Angelov istakao je da je ovog leta zabeležen rekordan broj požara u Severnoj Makedoniji. Tokom jula, zabeleženo je čak 620 požara na otvorenom i šumskih požara, od kojih je 611 ugašeno. Rekordan dan bio je 29. jula, kada su zabeležena čak 66 požara.

Na području opštine Ohrid, u ataru sela Kosel, izbio je veliki požar, a postoji opasnost da se proširi na borovu šumu. U gašenju ovog požara angažovana su tri aviona Er traktor. Takođe, požari su izbili i na području Skoplja - u opštini Zelenikovo i kod sela Ljubanci.

Ovo su samo neki od izazova sa kojima se trenutno suočava Severna Makedonija, a vatrogasci i spasioci ulažu maksimalne napore kako bi sprečili dalje širenje požara i zaštitili ljude i imovinu.

 

 

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući.

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading