VELIKA OPASNOST PRETI HRVATSKOJ NA JADRANU! Kratkotrajna kiša pomogla vatrogascima, ali se SPREMA ono NAJGORE! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.08.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prethodnih dana izgorela je ogromna površina na hrvatskom primorju

VELIKA OPASNOST PRETI HRVATSKOJ NA JADRANU! Kratkotrajna kiša pomogla vatrogascima, ali se SPREMA ono NAJGORE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/Hina/Mario Strmotic

K​iša koja je noćas nakratko padala na širem splitskom području pomogla je vatrogascima na požarištima u Tučepima kod Makarske i u Vinišću nedaleko od Trogira, ali su požari ostali aktivni, rekli su u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Već se četvrti dan brojni vatrogasci, kojih je u početku bilo 300, a sada se njihov broj smanjio na 150, sa 77 vozila bori s požarom otvorenog prostora iznad Tučepa i kod Podgore gde gori makija, nisko rastinje i borova šuma, navodi Hina. Do sada je izgorelo ukupno 750 hektara.

Osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije na lokacijama požara su i vatrogasci iz unutrašnjosti Hrvatske. Kako bi se barem malo odmorili, na terenu se menjaju svakih 12 sati. Imaju i podršku vazdušnih snaga.

U drugom požaru na otvorenom prostoru u Vrsinama isto učestvuju vatrogasci s područja županije kojima su u pomoć došle kolege iz Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije.​

Iz vazduha su im pomagala dva "er traktora", a na terenu je i dalje stotinak vatrogasaca sa 30 vozila. Opožarena površina iznosi 500 hektara niskog rastinja i borove šume.

U operativnom centru kažu da im je kiša puno pomogla, da će avioni i danas biti aktivni na požarištima i da po malo smanjuju snage na terenu i rade na sanaciji, preneo je Tanjug.

Požari u Dalmaciji pod kontrolom, ali strahuje se od bure

Posle četiri dana borbe s vatrom, požari u Dalmaciji stavljeni su pod kontrolu, javlja HRT. No, danas bi problem mogla da napravi bura.

Požar koji je u utorak uveče buknuo u Makarskom primorju, kod Tučepa, gasilo je, uz pomoć kanadera, više stotina vatrogasaca iz cele Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pristigli i oni iz unutrašnjosti zemlje. 

Vatrogasci dežurali celu noć

Front požara u Tučepima i Podgori bio je dug čak 18 kilometara. Procenjuje se da je potpuno izgorelo čak 800 hektara šume, maslinika, vinograda.

Od toga je 130 hektara unutar Parka prirode Biokovo, gde je gorela stoletna autohtona šuma dalmatinskog crnog bora.

Požarom u skradinskom zaleđu zahvaćeno je 1700 hektara, od toga 400 u Nacionalnom parku Krka.

Progutala je vatra, uz gustu borovu šumu, vinograde, maslinike i trajne nasade.

Šteta će se utvrđivati danima. Cela linija požarišta, oko 28 kilometara, pod nadzorom je vatrogasaca koji su dežurali celu noć, preneo je Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading