NEVREME NARAVILO HAOS U DOBOJU: Vetar lomio grane, obarao stabla, skidao krovove, ali POSTOJI JOŠ VEĆA OPASNOST (FOTO)

Autor:

Svet

19.08.2024

00:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme izazvalo probleme u saobraćaju

NEVREME NARAVILO HAOS U DOBOJU: Vetar lomio grane, obarao stabla, skidao krovove, ali POSTOJI JOŠ VEĆA OPASNOST (FOTO)

Foto: RINA

Poslepodnevni sati ove nedelje doneli su nevreme praćeno jakim vetrom i kišom u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, među kojima su se našli Doboj i Banjaluka, prenosi agencija Tanjug.

Snažno nevreme u Doboju je izazvalo značajne probleme u saobraćaju i prouzrokovalo materijalnu štetu. Jak vetar je lomio stabla i grane, koje su padale na puteve i ometale normalno odvijanje saobraćaja. Kao rezultat obilne kiše i jakog vetra, mnogi delovi kolovoza su bili poplavljeni, dodatno otežavajući kretanje vozila.

Materijalna šteta

 

 

Nevreme je ostavilo dubok trag u Doboju, uzrokujući značajne poteškoće u saobraćaju i prouzrokujući materijalnu štetu. Grane i stabla su padali na kolovoze, ometajući normalno odvijanje saobraćaja i stvarajući opasnost po prolaznike. Velike količine vode zadržale su se na putevima, što je dodatno otežalo situaciju.

Izuzetno nestabilno vreme u Bosni i Hercegovini

Očekuje se da nestabilno vreme nastavi da utiče na Bosnu i Hercegovinu, donoseći intenzivne kišne padavine i grmljavinu. Uz to, postoji mogućnost pojave dodatnih vetrova koji bi mogli izazvati dodatnu štetu. Građani su pozvani da budu oprezni i da se pridržavaju saveta nadležnih službi kako bi se izbegle neprijatne situacije.

Ovaj događaj pokazuje koliko je priroda nepredvidiva i koliko je važno da se građani pripreme za moguće nepogode. Sigurnost treba da bude na prvom mestu, a brza reakcija i solidarnost zajednice mogu biti ključne u situacijama poput ove.

Evo kakva nas zima čeka

Kako su klimatske promene promenile naše navike tokom leta? Gde su granice prirode, a gde ljudi? Na pitanja je za TV Prvu dao odgovore doktor geo nauka i profesor Aleksandar Valjarević.

Da je pre nekoliko godina dnevna temperatura bila 42 stepena Celzijusa, to bi bila vest dana! Danas je to naša svakodnevica.

"Ako bi se dostigla temeperatura 45 stepeni, to bi bilo alarmantno da se dovodi u pitanje opstanka čitave planete i svih naroda sveta", napominje Valjarević.

Profesor i doktor geo nauka je tokom gostovanja u "150 minuta" najviše apelovao na očuvanje životne sredine i stvaranje odbrambenog sistema koji će nam pomoći da podnesemo ove tropske vrućine, posebno ističući očuvanje sistema podzemnih voda.

Otkrio je i kakva nas zima čeka.

"Ova zima će biti hladnija od prethodnih. Biće više snega nego prethodnih devet godina", nagoveštava prof. Valjarević.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading