NA ZLATIBORU DANAS NAPRAVILI LETNJEG SNEŠKA BELIĆA: Lep, je, beo, hladan na dodir, ali NIJE OD SNEGA (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

18.08.2024

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su se oduševili ovim prizorom

NA ZLATIBORU DANAS NAPRAVILI LETNJEG SNEŠKA BELIĆA: Lep, je, beo, hladan na dodir, ali NIJE OD SNEGA (FOTO/VIDEO)

Foto: pixabay.com

U toku poslepodneva na planinskom vrhu Zlatibor zabeležena je izuzetno jaka grmljavinska oluja praćena obilnim pljuskovima i gradom. Ovakav intenzitet oluje retko se viđa tokom letnjih meseci, a njene posledice su bile izuzetno neobične.

Retkost letnjeg Sneška Belića

Nije svakodnevno videti Sneška Belića usred letnjeg perioda, pogotovo ne napravljenog od leda koji je pao tokom oluje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Ova neobična pojava privukla je pažnju mnogih, postavljajući pitanje o izuzetnoj snazi i nepredvidljivosti prirode.

Utisak na lokalno stanovništvo

Lokalno stanovništvo Zlatibora bilo je iznenađeno ovom neobičnom pojavom, ističući da se ovakve oluje retko dešavaju tokom letnjih meseci.

 

 

Građani su se okupili kako bi fotografisali i delili ovaj neobičan prizor, istovremeno svesni da je priroda nepredvidljiva i moćna.

Nauka iza fenomena

Meteorolozi su istakli da je ova oluja bila posledica specifičnih atmosferskih uslova koji su doveli do formiranja jakih grmljavinskih oblaka. Fenomen snežnog čoveka usred leta može se objasniti izuzetno niskim temperaturama koje su pratile grad i padavine.

Zavesa od pljuska

Na snimcima koji se dele na društvenim mrežama može se videti da je prava zavesa od pljuska, ljudi ubrza utrčavaju u obližnje zatvorene prostorije, nebo se potpuno zasivilo i ne deluje kao da će brzo proći.

 

 

Zbog grada Zlatibor se potpuno zabeleo, a slike i snimci koji su podeljeni na društvenim mrežama najbolje pokazuju razmere nevremena koje je pogodilo ovaj deo Srbije.

Kako se navodi na stranici 192 na Instagramu, Ciklogeneza u Đenovskom zalivu je uslovila pokretanje oluja duž planinskih predela južne, jugoistočne i jugozapadne Srbije. U uslovima umerene energije i slabog južnog i jugoistočnog strujanja, oluje su se prvo razvile duž planina i postepeno se nadograđuju ka severu i severozapadu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Pulsirajuće ćelije proizvode grad do 3 cm u prečniku. Od nizija, najveća pokrivenost olujama ove večeri se očekuje na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga, a nadograđivanje oluja se može desiti na teritoriji Srema i Bačke. Istok Srbije, Pomoravlje, Podunavlje i Banat imaju najmanje šanse za pljuskove zbog suvog jugoistočnog i istočnog vetra.

Podsetimo, danas je već bilo nekoliko upozorenja RHMZ na promenu vremena koje će uslediti u određenim delovima Srbije.

Što se tiče vremena sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), biće promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo širom Srbije.

Od sredine dana u jugozapadnim i južnim, a posle podne i u zapadnim i severozapadnim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji uz kratkotrajan grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak jugoistočni, uveče na severozapadu Srbije u skretanju na severni i severozapadni.

Najniža temperatura od 17 do 25, najviša od 31 do 35 stepeni.

U Beogradu sutra promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo.
Vetar slab i umeren, jugoistočni.

Najniža temperatura od 21 do 25, najviša oko 34 stepena Celzijusa.

U Beogradu do četvrtka promenljivo i nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom, naročito u utorak i sredu, kada se očekuju i lokalne kratkotrajne vremenske nepogode: obilniji pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratko vreme, grmljavina, grad i jak vetar.

U četvrtak posle podne stabilizacija, a od petka pretežno sunčano i toplije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading