VEČERAS SE OČEKUJE NOVA EKSPLOZIJA USTAŠTVA: Tompson peva u OVOM gradu, jezive scene u najavi (VIDEO)

Autor:

Svet

16.08.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niske nacionalističke strasti manifestovane su prethodno na dva Tompsonova koncerta u Imotskom

VEČERAS SE OČEKUJE NOVA EKSPLOZIJA USTAŠTVA: Tompson peva u OVOM gradu, jezive scene u najavi (VIDEO)

Foto: printscreen/instagram.com/thompson_hr, Facebook, Wikipedia

Iz menadžerskog tima hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji na svojim nastupima glorifikuje ustaštvo, za večeras je najavljen još jedan koncert, nakon dvogodišnje pauze, ovog puta u Dugopolju.

Nakon koncerata u Imotskom, večeras će uslediti Tompsonov koncert u Dugopolju, a u međuvremenu zavladali su muk i tišina državnih institucija kad je reč o pevanju ustaških pesama i isticanju ustaških simbola.

Niske nacionalističke strasti manifestovane na dva Tompsonova koncerta u Imotskom, jednom gruponom, jednom samostalnom, koji su održani nakon dve godine njegove estradne pauze, odjeknule su hrvatskim javnim prostorom, ali nisu naročito potresle pripadnike političke elite.

Portal hrvatskog nedeljnika "Novosti" piše da se politička elita povukla u ilegalu, nakon proživljenog šoka od enormnog podizanja plata samima sebi, predstavljanja HDZ-ovog nestranačkog predsedničkog kandidata i proslave 29. godišnjice Oluje u Kninu s Markom Skejom, predsednikom udruženja HOS-a nazvane po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, očito preumorna.

Osim brze reakcije osude predsednika Zorana Milanovića i Zaštitnice građana Tene Šimunović Ajnvalter, ostali politički i društveni akteri sačekali su sa svojim saopštenjima i komentarima o koncertu na kojem je masa pevala ustaške budnice o Maksu Luburiću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu, uzvikivala ustaški pozdrav pod kojim su u NDH ubijani Srbi, Romi, Jevreji i Hrvati neistomišljenici.

U Hrvatskoj, inače, proustaško ponašanje postaje sve više uobičajena pojava, piše portal i podseća da je nedavno dubrovački gradonačelnik Franković službeni govor završio sa ustaškim pozdravom, a iz prvih redova mu je aplaudirao potpredsednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Iako je veličanje ustaških simbola protivno Ustavu RH, blage reakcije policije imaju korene u 30-godišnjem nejasnom društvenom i političkom odnosu prema hrvatskoj istoriji 20. veka.

Taj odnos je izrodio nedovoljno precizne odredbe prekršajnog i krivičnog zakona, ostavljajući višak prostora za individualna zaključivanja i interesne manipulacije.

Još za vreme vlade Ivice Račana ozakonjen je HOS-ov amblem sa ustaškim pozdravom i dato formalno dopuštenje za njihovo javno isticanje.

Iako je ta odluka mogla biti poništena u upravnom postupku po pravu nadzora, to se očito niko nije usudio iz političkih razloga.

HOS-ovi simboli su preživeli i drugu SDP-ovu, Milanovićevu, Vladu i doživeli novu eru: javnu ekspanziju za vreme Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a i predsednice Kolinde Grabar-Kitarović kad je službena politika čak počivala na narativu da je ustaški pozdrav "za dom spremni" ustvari stari hrvatski pozdrav.

Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade, a nakon postavljanja HOS-ove ploče u Jasenovcu, osnovano je Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima koje je odlučilo da taj za Vladu sporni ustaški pozdrav ipak ima dvostruku konotaciju i dopušta se u svrhu komemoracije žrtava Domovinskog rata.

To je prošle godine iskoristio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava režirajući kolonu sećanja žrtvama Vukovara pod HOS-ovim zastavama iza kojih je išao kompletan državni vrh Hrvatske, uključujući predsednika Milanovića i političare levog političkog spektra, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bogdan

16.08.2024 16:46

Zlo, sta drugo reci.