DEVOJČICA (6) IZ BARA IPAK NIJE PRONAĐENA! Nestala u Crnoj Gori! Interpol je traži na sve strane, OVO su nove informacije!

Autor:

Svet

15.08.2024

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica je sa majkom došla da živi u Crnoj Gori pre neke četiri godine

DEVOJČICA (6) IZ BARA IPAK NIJE PRONAĐENA! Nestala u Crnoj Gori! Interpol je traži na sve strane, OVO su nove informacije!

Foto: Facebook/Thomas Hollenbeck

Objavljeni su novi detalji o devojčici (6) koja je nestala u Crnoj Gori. Već sanima se traga za malenom Zinaleom Rajan (Zynlea Ryan) koju je, kako tvrdi njena majka, oteo otac Tomas Viljam Holenbek (Thomas William Hollenbeck).

Devojčica je sa majkom došla da živi u Crnoj Gori pre neke četiri godine. Priča o njenom nestanku i mogućoj otmici uznemirila je ceo region, a sada se saznaje da je Osnovni sud u Baru već tri puta, tokom nepune tri godine, odlučivao o predlogu za vraćanje devojčice u SAD. Predlog je podneo otac.

Dva puta Osnovni Sud u Baru nije presudio da se dete vrati u SAD, a treći put je odlučeno u korist oca. Međutim, ta presuda je u rukama sudija Višeg suda u Podgorici i još nije pravosnažna, potvrđeno je Primorskom portalu.

Sada je, kako tvrdi Zinaleina majka Trejsi Šenon Lin (Tracy Shannon Lyn), Tomas, koji je biološki otac devojčice, malenu uzeo i sa njom ilegano prešao u Albaniju, te ga je ona prijavila za otmicu 13.avgusta oko 22 sata.

Otac ranije tvrdio: Trejsi mi je otela ćerku!

Otac je ranije tvrdio da je njegova nevenčana supruga Trejsi otela ćerku i sa njom napustila SAD odakle je došla u Crnu Goru. Majka nije obavestila oca o napuštanju SAD sa detetom, niti je tražila njegovu saglasnost tokom trajanja postupka pred sudom o vraćanju deteta.

Prema informacijama koje su bile dostupne crnogorskim pravosudnim organima, majka devojčice je, kada su ušle u Crnu Goru 2021. godine, imala starateljstvo, za dete izvod iz matične knjige rođenih u kojem otac nije bio upisan. Primorski navodi da otac nije odmah upisan po rođenju deteta već naknadno. U međuvremenu, donesena je odluka suda u SAD da je Tomas otac deteta, i da je dete povereno majci.

Doneta je odluka o načinu viđanja oca i deteta. Već tada majka i dete su bili u Crnoj Gori. U razgovoru za Primorski portal Tracy Shannon Lyn navodi da je bila žrtva nasilja od strane nevenčanog supruga.

Kompleksan predmet je u rukama sudija Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici na kojima je da donesu presudu u korist maloletnog deteta.

Sudija Osnovnog suda u Baru Sabina Ličina za Primorski portal je potvrdila da je prvo suđenje u Crnoj Gori počelo 24.septembra 2021. godine.

Osnovni sud u Baru je dva puta odbio zahtev oca koji je uložio žalbe na sudske presude, a Viši sud je vraćao predmet na ponovnno suđenje, naveli su za Primorski portal u Osnovnom sudu u Baru.

On zvanično ima starateljstvo nad detetom

Paralelno sa sudskim postupkom u Crnoj Gori, otac je pred sudom u SAD vodio postupak za izmenu starateljstva. On zvanično ima starateljstvo nad detetom.

Od portparola Osnovnog sudu u Baru sudije Tamare Spasojević Primorski portal saznaje da je 22. jula 2021. godine dostavljen zahtev Centralnog organa SAD-a, preko Ministarstva pravde Crne Gore kojim Thomas William Hollenbeck traži vraćanje svoje ćerke, maloletne Zynlea Ryan Hollenbeck u SAD, shodno Haškoj Konvenciji o građansko pravnim aspektima međunarodne otmice deteta.

- Maloletna Zynlea Ryan Hollenbeck je rođena 12. decembra 2017. godine u Fort Smitu, Okrug Sebastijan, Arkanzas, u SAD, kao vanbračno dete roditelja – otac Tomas Vilijams Holenbek i majka Šenon Lin Trejsi. Od rođenja je živela sa majkom u SAD sve dok je majka bez znanja oca nije dovela u Crnu Goru dana 15. januara 2021. godine. Odlukom suda u SAD maloletna Zynlea je poverena majci, koja je bila staratelj detetu. Osnovni sud u Baru odlučujuči o predlogu za vraćanje maloletnog deteta u SAD sa ocem je dva puta donosio odluke kojima je odbijao zahtev oca za povratak deteta u SAD, a treći put nakon ukidnih razloga odluke Višeg suda u Podgorici, je doneo treći put odluku, dana 07. maja 2024. godine kojom je usvojio zahtev oca za vraćanje otetog deteta i naložio majci da bez odlaganja preda dete ocu radi hitnog povratka u SAD. Ova odluka suda nije pravosnažna, u toku je žalbeni postupak pred Višim sudom u Podgorici - navela je portparolka Osnovnog suda u Baru sudija Tamara Spasojević.

Roditelji i maloletno dete su državljani SAD

Sud je privremeno uredio način viđanja oca i deteta do pravosnažnosti odluke suda da se dete vrati u SAD, na način što je doneo privremenu meru, po kojoj će otac sa ćerkom provoditi vreme – prvi mesec od donošenja ove privremene mere po tri sata svakog utorka i petka i to od 16h do 19h, a od sledećeg meseca po 5 časova istim danima, to jeste svakog utorka i petka od 16 do 21 čas.

- Ova privremena mera suda je i dalje na snazi. Sud je 29. jula 2024. primio zahtev Tomasa Holenbeka da se privremena mera izmeni, na način što bi mu se omogućilo da više vremena provodi sa svojim detetom. O ovom zahtevu sud još uvek nije odlučio jer Centar za socijalni rad nije dostavio svoje izjašnjenje - naveli su Primorskom portalu u Osnovnom sudu Bar.

Tokom trajanja celog postupka, bio je uključen Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, koji je upoznat sa problematikom ovog slučaja, a i roditelji deteta su bili aktivni učesnici u toku postupka. 

Američka ambasada SAD a u Crnoj Gori je takođe upoznata sa ovim slučajem i pratila je dešavanja u ovom predmetu, radi zaštite svojih državljana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading