SVE ČEŠĆE NAPADA KUPAČE! JADRAN IH JE PUN! Budite na oprezu! Evo ko nikako ne bi smeo da ulazi u vodu!

Autor:

Svet

14.08.2024

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom letnjeg perioda, njen metabolizam se ubrzava, te traži dodatne izvore ishrane

SVE ČEŠĆE NAPADA KUPAČE! JADRAN IH JE PUN! Budite na oprezu! Evo ko nikako ne bi smeo da ulazi u vodu!

Foto: S.Stepanović

Riba ušata, poznata po svojoj agresivnosti prema plivačima, i ove godine je izazvala pažnju na Jadranskom moru.

Iako nije opasna po ljude, njeno grickanje može izazvati nelagodnost i manje povrede.

Agresivno ponašanje

Ivica Kocijan svedoči o iskustvu sa ribom ušatom, ističući da su je osetili kao lagane ugrize na peti pre nego što je agresivnost porasla i izazvala ozbiljniju povredu.

Ova vrsta ribe posebno voli da napada rane na telu, što je primetio i poznavalac riba Pero Ugarković.

Mit o opasnosti

Iako se ova riba često doživljava kao opasnost za plivače, ronilac Velimir Vrzić naglašava da one nisu opasne po ljude, osim ukoliko već imaju otvorene rane.

Njihovo ponašanje je agresivno, ali ne i opasno u smislu da bi nanelo ozbiljne povrede.

Foto: Shutterstock

Riba ušata

Stanište i navike

Riba ušata naseljava područja duž jadranske obale, posebno tamo gde je more čisto, krećući se na dubinama između pet i 20 metara.

Tokom letnjeg perioda, njen metabolizam se ubrzava, te traži dodatne izvore ishrane, često napadajući rane na telu plivača.

Iako ova pojava može izazvati zabrinutost među plivačima, važno je naglasiti da je uprkos agresivnom ponašanju, riba ušata ipak deo morskog ekosistema i ne predstavlja ozbiljnu pretnju za ljude.

Orka kitovi u Jadranskom moru?

Podsetimo, Isa Bratinčević, zaljubljenica u fotografiju i morski svet, nedavno je doživela svojevrsnu zagonetku na Lastovu.

Nakon što je koristila teleobjektiv kako bi zabeležila prelepe prizore, naišla je na nešto što ju je prilično zbunilo - snimila je nečije peraje sa svetionika Struga.

Na prvi pogled, Izin prvi instinkt bio je da se radi o delfinu, ali kako je pažljivo uporedila veličinu peraja sa jedrilicom u blizini, počela je da sumnja. Da li je možda reč o nekoj većoj morskoj životinji?

Foto: Shutterstcok

Orka kitovi

Zbunjena i radoznala, Isa se obratila stručnjacima putem grupe "Živi svet Jadranskog mora" u nadi da će neko prepoznati peraje i pružiti joj odgovor.

Njen upit je brzo naišao na odgovor višeg kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Draška Holcera, koji je istakao da se orke, inače poznate kao kitovi ubice, nikada nisu zabeležene u Jadranskom moru.

Međutim, šta je onda bilo na Izinim fotografijama? Holcer je pojasnio da je reč o dobrom delfinu, te da je "bela fleka" koja je dodatno zbunjivala Isu zapravo refleksija svetla.

Takođe, predložio joj je da koristi aplikaciju Marin Rendžer kako bi saznala više informacija o životinjama koje obitavaju u Jadranskom moru, posebno kada postoji sumnja u identifikaciju vrste.

Isa je bila zahvalna na brzom odgovoru i savetu stručnjaka, ali i dalje je ostala zaintrigirana svojim susretom sa morskim stanovnicima.

Ovo iskustvo je samo dodatno pojačalo njenu ljubav prema morskoj fauni i inspirisalo je da istražuje još više o životinjama koje obitavaju u Jadranskom moru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading