ČUDOVIŠTE U MORU ŠOKIRALO BALKAN! Pojavilo se u Jadranu, jezivo izgleda! Ceo svet je zna pod nadimkom "RIBA HIRURG", evo i zašto!

Autor:

Putovanja

08.08.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru, kažu iz Instituta

ČUDOVIŠTE U MORU ŠOKIRALO BALKAN! Pojavilo se u Jadranu, jezivo izgleda! Ceo svet je zna pod nadimkom "RIBA HIRURG", evo i zašto!

Foto: facebook/institut za oceanografiju i ribarstvo

U hrvatskom delu Jadrana, na području Rijeke, pojavila se riba kakve dosad na ovim područjima nije bilo, a radi se o ribi "hirurg"(Acanthurus monroviae), koja inače nastanjuje istočni Atlantski okean, od južnog Maroka do Angole.

Oni su na svom Fejsbuk profilu objavili da se ova vrsta ribe nakon 1987. godine počela pojavljivati i u Sredozemnom moru i da je s vremenom narastao njihov broj do te mere da se pretpostavlja da u južnom delu ima stalnu populaciju.

Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru, kažu iz Instituta.

"Ove godine postoji nekoliko nalaza ove ribe na području Kostrene. Naravno, ne možemo donositi zaključke kako su se ove ribe našle u okolini Rijeke, trenutno samo možemo reći da u našem moru pliva riba koja u njemu nikada pre nije primećena", stoji u saopštenju.

Riba "hirurg" hrani se uglavnom biljnom hranom, ali ponekad zna da pojedine i sitne beskičmenjake. Naraste do 45 cm dužine.

"U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za dalju analizu, to bi nam bilo od velike koristi", apelovali su iz Instituta, piše B92.

Inače, ovog leta u Jadranu je od Slovenije i severa Italije sve do Albanije primećeno više vrsta riba koje nisu jako, jako dugo bile na ovoj teritoriji, što samo potvrđuje teorije da se nešto čudno dešava u poslednje vreme ispod površine vode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading