SREĆAN TI IMENDAN, REPUBLIKO SRPSKA! Na današnji datum se desila ključna promena!

Autor:

Svet

12.08.2024

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivo je da je teritorija današnje Republike Srpske bila naseljena još od vremena neolita, a kroz istoriju su je naseljavali Iliri, Rimljani, Ostrogoti, Vizantinci, Sloveni i Srbi.

SREĆAN TI IMENDAN, REPUBLIKO SRPSKA! Na današnji datum se desila ključna promena!

Foto: Profimedia

Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini, proslavlja 32. godišnjicu od promene imena. Iako je nastala 9. januara 1992, značajna promena za ovaj entitet desila se 12. avgusta iste godine, kada je konačno preimenovan u Republiku Srpsku. Pre toga nosila je nazive Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, pa zatim Srpska Republika Bosna i Hercegovina da bi konačno dobila današnje ime.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013, u Republici Srpskoj živi ukupno 1.170.342 ljudi, raspoređenih u 408.825 domaćinstava i 584.261 stanu. Najveći grad u entitetu je Banjaluka.

Republika Srpska ima osam predstavništava u inostranstvu, i to u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Izraelu, Nemačkoj, Rusiji, SAD i Srbiji. Ova mreža predstavništava omogućava entitetu da održava veze i saradnju s različitim zemljama širom sveta.

Zanimljivo je da je teritorija današnje Republike Srpske bila naseljena još od vremena neolita, a kroz istoriju su je naseljavali Iliri, Rimljani, Ostrogoti, Vizantinci, Sloveni i Srbi. Delovi ovog područja bili su u sastavu srednjovekovnih srpskih država, što govori o bogatoj istoriji i nasleđu ovog regiona.

Republika Srpska, entitet sa bogatom istorijom i značajnim demografskim karakteristikama, obeležava 32. godišnjicu od promene svog imena. Kroz svoju istoriju, ovo područje je bilo dom različitih civilizacija i naroda, što ga čini jedinstvenim i značajnim delom Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading