U JADRANSKOM MORU SNIMLJEN KIT UBICA? Žena se šokirala šta je videla, a onda je STRUČNJAK SVE OBJASNIO (VIDEO)

Autor:

Svet

06.08.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orke nikada nisu viđene ovde

U JADRANSKOM MORU SNIMLJEN KIT UBICA? Žena se šokirala šta je videla, a onda je STRUČNJAK SVE OBJASNIO (VIDEO)

Foto: pixabay.com

Isa Bratinčević, zaljubljenica u fotografiju i morski svet, nedavno je doživela svojevrsnu zagonetku na Lastovu. Nakon što je koristila teleobjektiv kako bi zabeležila prelepe prizore, naišla je na nešto što ju je prilično zbunilo - snimila je nečije peraje sa svetionika Struga.

Na prvi pogled, Izin prvi instinkt bio je da se radi o delfinu, ali kako je pažljivo uporedila veličinu peraja sa jedrilicom u blizini, počela je da sumnja. Da li je možda reč o nekoj većoj morskoj životinji?

Zbunjena i radoznala, Isa se obratila stručnjacima putem grupe "Živi svet Jadranskog mora" u nadi da će neko prepoznati peraje i pružiti joj odgovor. Njen upit je brzo naišao na odgovor višeg kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Draška Holcera, koji je istakao da se orke, inače poznate kao kitovi ubice, nikada nisu zabeležene u Jadranskom moru.

Međutim, šta je onda bilo na Izinim fotografijama? Holcer je pojasnio da je reč o dobrom delfinu, te da je "bela fleka" koja je dodatno zbunjivala Isu zapravo refleksija svetla.

Takođe, predložio joj je da koristi aplikaciju Marin Rendžer kako bi saznala više informacija o životinjama koje obitavaju u Jadranskom moru, posebno kada postoji sumnja u identifikaciju vrste.

Isa je bila zahvalna na brzom odgovoru i savetu stručnjaka, ali i dalje je ostala zaintrigirana svojim susretom sa morskim stanovnicima. Ovo iskustvo je samo dodatno pojačalo njenu ljubav prema morskoj fauni i inspirisalo je da istražuje još više o životinjama koje obitavaju u Jadranskom moru.

Susret sa kitom ubicom

Stručni veslač sa Aljaske napravio je video snimak neverovatnog trenutka kada je imao zapanjujuće blizak susret sa grupom smelih orka.

Safron Hejz (38) je iskusni veslač i avanturista iz Džunoa na Aljasci, koji često vesla pored obale Aljaske sa svojom ženom i decom.

Na nedavnoj ekskurziji u vodama u blizini Lena Pointa, skoro 22,5 km severozapadno od centra Džunoa, Hejz je doživeo šok života.

Uspeo je kamerom da snimi adrenalinski trenutak kada se našao na svega nekoliko centimetara od ogromne orke.

Rekao je da je primetio disajni otvor orke i doveslao da bi je bolje video, ali je i dalje držao distancu.

Veslač je rekao da je sedeo na svojoj dasci dužine od tri metra kada je jedan od kitova u grupi postao radoznao.

- Došli su da me ispitaju i bilo je zaista zastrašujuće - rekao je Hejs.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading