ČAMAC UDARIO U HRID, IMA MRTVIH! Teška nesreća na Jadranu

Autor:

Svet

01.08.2024

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesreća se dogodila kod Hvara.

ČAMAC UDARIO U HRID, IMA MRTVIH! Teška nesreća na Jadranu

Foto: pixabay.com

Jedna osoba je poginula, a jedna je povređena kad je u noći između srede i četvrtka gumeni čamac na Jadranskom moru udario u hrid. Nesreća se dogodila kod Hvara.

Splitska policija je saopštila kako su noćas u 2.37 sati dobili dojavu da je pored ostrvca Marinkovac gumeni brod udario u hrid.

"Prema prvim dobijenim informacijama u trenutku nesreće na brodu su se nalazile dve osobe. Jedna je smrtno stradala, druga je prevezena na pružanje lekarske pomoći. O događaju je obavešteno nadležno državno tužilaštvo", naveli su iz policije.

Istraga je u toku.

Šta uraditi u slučaju pomorske nesreće

  • Ostanite mirni i pribrani: Panika može dovesti do loših odluka. Pokušajte da ostanete pribrani kako biste mogli da reagujete na najbolji način.
  • Nosite prsluk za spasavanje: Ako već niste, odmah stavite prsluk za spasavanje. To je ključno za vašu sigurnost u vodi.
  • Pozovite pomoć: Koristite radio, mobilni telefon ili bilo koji dostupan uređaj za komunikaciju da pošaljete signal za pomoć. Navodite svoju tačnu lokaciju i opis nesreće.
  • Organizujte putnike: Ako ste u mogućnosti, pomažite drugim putnicima da stave prsluke za spasavanje i ostanu smireni. Pokušajte da organizujete grupu kako bi svi ostali zajedno.
  • Napustite plovilo ako je neophodno: Ako je brod ozbiljno oštećen i počinje da tone, organizovano napustite plovilo. Koristite čamce za spasavanje ako su dostupni.
  • Plivajte prema sigurnosti: Ako ste u vodi, plivajte prema sigurnom mestu ili plutajte dok pomoć ne stigne. Pokušajte da ostanete blizu drugih preživelih kako biste se međusobno podržavali.
  • Signalizirajte svoju poziciju: Koristite signale kao što su zviždaljke, ogledala, baterijske lampe ili jednostavno mahanje rukama kako biste privukli pažnju spasilačkih timova.
  • Pružite prvu pomoć: Ako je neko povređen, pružite prvu pomoć ako je to moguće. Zaustavite krvarenje, zbrinite prelome i pružite osnovnu pomoć dok ne stigne stručna pomoć.
  • Ostanite hidrirani i zaštitite se od sunca: Ako ste u vodi ili na čamcu za spasavanje, pijte vodu ako je dostupna i pokušajte da se zaštitite od sunca kako biste izbegli dehidraciju i opekotine.
  • Pratite uputstva spasilaca: Kada spasioci stignu, pažljivo pratite njihova uputstva i postupajte po njihovim naredbama kako biste povećali šanse za bezbedno spašavanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading