DRŽAVNI TUŽIOCI IMAJU DOKAZE! Stigao novi "Skaj", neko će ići u zatvor?!

Autor:

Svet

30.07.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo njih je upleteno, policijska istraga razotkrila neke stvari

DRŽAVNI TUŽIOCI IMAJU DOKAZE! Stigao novi "Skaj", neko će ići u zatvor?!

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tačnije tim koji radi na Sky instragama, dobio je nove dokaze koji se odnose na Sky aplikaciju i kripte koje otkrivaju ko je sve znao za uvoz veće količine narkotika u BiH, saznaje "Avaz".

Imali pomagače

To se, pre svega, odnosi na pojedince u pravosuđu, ali i u brojnim policijskim agencijama u BiH.

Svi veći narkodileri, a što je u ranijim slučajevima utvrđeno, imali su pomoć policijskih i pravosudnih struktura - od SIPA-e, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tela, pa do Federalne uprave policije.

Na Skyu je otkriveno više od 15 policijskih službenika, a pristižu i novi dokazi.

Poruke iz Skya, tačnije kripte koje je dostavio Europol, odnose se na period od 2021. do 2022. godine. I tu su već utvrđene brojne nepravilnosti.

Većina kripti odnosi se na osobe koje su sarađivale s narkokartelom iz Dubaija "Tito i Dino", kojim rukovodi Edin Gačanin, presuđeni narkodiler koji je imao svoje ljude u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), o čemu se vodi posebna istraga.

No, na desetine je i pomagača koji su bili deo ove organizovane ekipe, što znači da bi uskoro za mnoge ovo moglo biti posebno vruće leto.

Naročito za pojedine policijske službenike.

Prošla godina

Sumnja se da je Gačanin upumpao više miliona prljavog novca u BiH, a koji je opran investiranjem u pojedine objekte.

Osim osoba koje su znale za ove neregularnosti, Tužilaštvo ima dokaze da su u tome direktno ili indirektno učestvovali i pojedinci iz jedne policijske agencije.

Zato je pitanje po koga će uskoro doći policija. To bi se, tvrde izvori "Avaza", moglo desiti vrlo brzo. Biće posebno zanimljivo videti Sky poruke koje se odnose na prošlu godinu.

Optužnica protiv Osmice i Debevca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pri samom je kraju istrage protiv hapšenog i suspendovanog predsednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA).

Prema informacijama "Avaza", optužnica će biti podignuta u narednih nekoliko dana, najkasnije do sredine avgusta.

Njima se stavljaju na teret zloupotreba položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita...

(Republika/Avaz.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading