CRNA GORA OBUSTAVILA PRIZNAVANJE DIPLOMA IZ BiH! Afera sa falsifikovanjem eskalirala: MINISTARSTVO POVUKLO RADIKALAN POTEZ

Autor:

Svet

12.07.2024

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U aferu su uključeni univerziteti iz Mostara, Banja Luke i Brčko distrikta u BiH

CRNA GORA OBUSTAVILA PRIZNAVANJE DIPLOMA IZ BiH! Afera sa falsifikovanjem eskalirala: MINISTARSTVO POVUKLO RADIKALAN POTEZ

Foto: Shutterstock

Crnogorsko Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i relevantnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini, koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore.

Crnogorska Vlada je takođe zadužila Ministarstvo pravde da u saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, pribavi informaciju od nadležnih organa BiH koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva BiH i SIPA-e, kao i da li među osobama obuhvaćenim istragom koja su nezakonito sticala diplome ima crnogorskih državljana.

Vlada je, na predlog Međuresorske radne grupe, usvojila i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i lokalne samouprave, kao i institucije i organe čiji je osnivač država, da u roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima i strukturi i nivou obrazovanja, saopšteno je iz crnogorskog resora nauke.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nedavno podiglo optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih univerziteta u BiH, iz Mostara, Banja Luke i Brčko distrikta u BiH, koje tereti za falsifikovanje diploma.

Istragom je utvrđeno da je na određenim ustanovama visokog obrazovanja, izdato najmanje 49 diploma osobama koje su nezakonito kupovale iste te u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu učestvovale u procesu obrazovanja, kao i da su za kupovinu nezakonitih diploma najčešće plaćali iznose od nekoliko hiljada evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading