SRBI ULAZE U VLADU CRNE GORE: Dogovorena rekonstrukcija Spajićevog kabineta

Autor:

Svet

19.07.2024

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. što znači do kraja ove godine.

SRBI ULAZE U VLADU CRNE GORE: Dogovorena rekonstrukcija Spajićevog kabineta

Foto: YouTube/Printscreen

Rekonstrukcija postojeće Vlade Crne Gore je definitivno dogovorena, ali još nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je pre desetak dana.

Tri izvora “Vijesti” kažu da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je da odluka o tačnom datumu još nije doneta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF): Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine.

Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. što znači do kraja ove godine.

U prilog sagovornicima iz vladajuće koalicije koji misle da rekonstrukcija možda neće biti u julu, ide i navodno želja premijera, Milojka Spajića, da dodatno pokuša da u rekonstruisanu Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS).

Ulasku BS u Vladu ranije se usprotivio DNP, a Demokrate su im postavile uslov da raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, a morao bi se promeniti koalicioni sporazum, što bi odužilo celi proces.

Osim toga premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje 24. jula u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je juče usvojila Vlada.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sednica Skupštine.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP mesto potpredsednika i ministra saobraćaja.

ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da usledi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko meseci posje toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja Izveštaja o proceni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u junu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading