VRAĆA SE NJEGOŠEVA KAPELA NA LOVĆEN! Mandić ispunjava želju mitropolita Amfilohija

Autor:

Svet

12.07.2024

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Narod bi sagradio kapelu istu onakvu kakvu je svom stricu posvetio Petar Drugi Petrović Njegoš i u njoj pohranili njegove svete mošti što je bila i njegova želja"

VRAĆA SE NJEGOŠEVA KAPELA NA LOVĆEN! Mandić ispunjava želju mitropolita Amfilohija

Foto: Wikimedia/GNU FDL

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić inicirao je danas ideju obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primorska i blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

"Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsednik Skupštine Crne Gore javno iniciram", rekao je Mandić.

To je kazao na svečanosti povodom dodele Trinaestojulske nagrade u Vladinom domu na Cetinju.

Kako je pojasnio, poštujući Njegoševu želju uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podela i netolerancija.

On je dodao i da bi "naša narodna zajednica u teškim vremenima sačuvala kontinuitet, da bi imali na koga da se pozovemo i na šta da se oslonimo" da je neophodno i simbolički i realno da se ispoštuje "najdublja duhovna tradicija Crne Gore u kojoj se veličanstveno uzdižu ličnost i delo pesnika, vladike i svetitelja Petra Drugog Petrovića Njegoša Lovćenskog tajnovidca".

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Andrija Mandić

"U tom smislu povratak Njegoševe kapele na Lovćenu po mom mišljenju bio bi i simbolički i realno veliki istorijski korak savremene Crne Gore. Bez obzira na sve naše prolazne razlike i nesporazume bio bi to ne samo znak političke mudrosti i zrelosti, nego i znak istinskog narodnog pomirenja i okupljanja oko onog što nas sudbinski povezuje", ocenjuje Mandić.

Dodao je da to ne znači da bi bilo ko rušio mauzolej na Lovćenu, koji predstavlja deo istorije.

"Narod bi sagradio kapelu istu onakvu kakvu je svom stricu posvetio Petar Drugi Petrović Njegoš i u njoj pohranili njegove svete mošti što je bila i njegova želja", kazao je Mandić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading