UDARNO! Mandić i Knežević oslobođeni u slučaju "Državni udar"

Autor:

Svet

12.07.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oslobođeni krivice odlukom Višeg suda.

UDARNO! Mandić i Knežević oslobođeni u slučaju "Državni udar"

Foto: youtube.com/printscreen

U slučaju poznatom kao "Državni udar" optuženi su lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, ali i dvojica ruskih državljana

Svi optuženi u slučaju "Državni udar" u Crnoj Gori danas su oslobođeni krivice odlukom Višeg suda.

Odluku je donelo tročlano sudsko veće predvođeno sudijom Zoranom Radovićem.

U slučaju poznatom kao "Državni udar" optuženi su lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač Mihailo Čađenović, kao i dva ruska i više srpskih državljana.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Andrija Mandić i Milan Knežević

Šta je afera "Državni udar"

Afera Državni udar je kolokvijalni naziv za skup političkih događaja i sudskih procesa koji se povezuju sa navodnom pripremom državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Na sam dan izbora, saopšteno je da je uhapšeno 20 državljana Srbije i Crne Gore, među kojima je i penzionisani general policije Bratislav Dikić, bivši komandant Žandarmerije.

Već u novembru iste godine, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je u pitanju zavera sa ciljem izvođenja državnog udara, te da iza svega stoji "moćna organizacija" koja je brojala oko 500 ljudi iz Rusije, Srbije i Crne Gore.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Milo Đukanović

Mandiću i Kneževiću optužnicom je stavljeno na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine uoči prijema Crne Gore u NATO.

Optuženi su za planiranje napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Viši sud je sve optužene proglasio krivim 2019, a Apelacioni sud dve godine kasnije poništio tu presudu i vratio suđenje na početak.

U završnim rečima tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading