ZAR U CENTRU GRADA? Građane probudilo kukurikanje iz komšijske garaže, kad su došli komunalci imali šta da vide!

Autor:

Svet

18.07.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedeljama nisu znali šta se dešava.

ZAR U CENTRU GRADA? Građane probudilo kukurikanje iz komšijske garaže, kad su došli komunalci imali šta da vide!

Foto: youtube.com/Ruply

Već neko vreme se u Hrvatskoj, u zagrebačkom naselju Staglišće moglo čuti "čudno" kukurikanje, koje je zbunjivalo susede i prolaznike koji su zvuk tumačili kao neku dečju igračku ili zvona mobilnog telefona. Jer niko nije mogao da zamisli da bi to mogao da bude pravi petao? Usred grada?!

Rešenje misterije došlo je sa zagrebačkim komunalcima u ponedeljak ujutro, na poziv komšinice koja se potrudila i dobro istražila odakle stiže taj kukurik.

I kako je ispalo, neko je ipak u podzemnoj garaži držao petla koji uredno kukuriče ali i kokoške - što je zabranjeno zakonom o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja.

Oko deset ujutro započela je akcija dvoje komunalnih redara Odeljenja za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog reda Grada Zagreba. Obišli su teren, prošetali garažom, snimili petla i njegovu družinu kako šetaju garažom. Tačnije, Jureka i Katicu, kako u narodu zovu patuljastu vrstu kokoši koja se drži kao ukras ili za jaja....

Koke koje koje su snimili u garaži su u dobrom stanju, živahne, imaju svetla, vode, a i temperatura je dole sasvim pristojna na ovim letnjim žegama.

Čekali selidbu na drugu lokaciju

Međutim kako je priča završila, ili kako je uopšte došlo do toga da se Jurek i Katica nađu u zagrebačkoj garaži, otkrio je sam vlasnik kokoši, Stjepan Matijaš, koji različite ptice uzgaja i brine o njima otkad zna za sebe, a posebno ga zanima perad. Kako je objasnio, do juče je u garaži kukurikao pripadnik nemačke vrste patuljastih kokoši (Federfussige Zwerghuhner), koji je sa svojom partnerkom nakon posete komunalaca odselio u vikendicu.

"Ja sam dugogodišnji član najstarijeg udruženja kućnih ljubimaca u gradu, to je Udruženje malih životinja Zagreb, i otkad znam za sebe držim različite vrste peradi i ptica. Zajedno s drugim pticama, ovaj par kokoši živeo je u Zelini u vikendici, tamo su se i izlegli. Međutim, ta lokacija mi je postala jako daleka za održavanje pa uređujem drugu na bližoj lokaciji.

Sve ostale kokoške sam podelio ili prodao osim ovog para patuljastih, koji sam ostavio za razmnožavanje na novoj lokaciji. A dok sve bude spremno za njih na tom novom mestu za život, privremeno sam ih smestio u garažu", ispričao je Matijaš, koji kaže da se jako dobro pobrinuo da im ništa ne fali – prostor metar na metar, svaki dan imale su svežu vodu, bilo im je čisto.

Kazna od 100 do 250 evra

Životinje su tu bile neko vreme, a kako kaže, baš ih je ovih dana mislio seliti. Nije mu drago što je dobio prijavu od komšija, jer kokama nije ništa falilo u privremenom smeštaju, pa komentariše kako puno lošije žive one u komercijalnom uzgoju jaja.

"Svestan sam da im nije mesto u gradu, one su inače tamo bile u dvorištu, znate kako su se raskokodakale kad su došle na otvoreno, ali okolnosti su bile takve da nisam imao gde s njima dok nisam to tamo sredio. Komunalni redari su bili vrlo razumni, nisam dobio nikakvu kaznu, i rekli su da će se vratiti u nadzor. Baš su me danas zvali i rekao sam da su se preselili", kaže Matijaš, koji bi od Grada mogao dobiti kaznu za držanje domaćih životinja u iznosu od 100 do 250 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading