JEZIVI ZLOČIN! MUŠKARAC I ŽENA UDOMILI ČETVORO ODRASLIH LJUDI: A onda je usledio horor...

Autor:

Svet

17.07.2024

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv njih podneta krivična prijava

JEZIVI ZLOČIN! MUŠKARAC I ŽENA UDOMILI ČETVORO ODRASLIH LJUDI: A onda je usledio horor...

Foto: Tanjug/DARIO GRZELJ

Policijski službenici Policijske uprave Zagrebačke završili su kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjakom i 68-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela trgovine ljudima.

Početna saznanja o mogućim nepravilnostima u hraniteljskoj porodici zagrebačka policija dobila je pre mesec dana kada su započeli početne izvide, a preduzete mere i radnje rezultirale su završenim kriminalističkim istraživanjem.

Provedenim kriminalističkim istraga, sumnja se, da su osumnjičeni muškarac i žena na području Zagrebačke županije, u periodu od maja 2004. kada su pribavili dozvolu za obavljanje socijalnih usluga smeštaja odraslih osoba pa sve do jula 2024. godine u svoju porodicu smestili četiri odrasle osobe starosti od 43 do 69 godina koje su tamo bile smeštene 18, odnosno 20 godina.

Osumnjičeni su, sumnja se, oštećene osobe s obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorišćavali, kažnjavali i prisiljavali na težak fizički rad te tako nad njima stvorili odnos zavisnosti i nadzora suprotno odredbama Međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminaliteta sa pripadajućim Protokolima za sprečavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima posebno ženama i decom, Konvencije Saveta Evrope o suzbijanju trgovine ljudima te Zakona o hraniteljstvu. Policijski službenici Policijske uprave Zagrebačke obavili su pretragu prostorija u kojima su bile smeštene oštećene osobe, te u saradnji s pravnim licem s javnim ovlašćenjima hitno ih i privremeno premestili u druge osposobljene hraniteljske porodice.

Osumnjičeni muškarac i žena na mestu događaja, nakon sprovedene istrage, uhapšeni su i dovedeni u službene prostorije Policijske uprave Zagrebačke, a nakon završenog kriminalističkog istraživanja predati pritvorskom nadzorniku, dok je krivična prijava zbog sumnje počinjenja krivičnog dela trgovine ljudima dostavljena nadležnom Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading