HRVATSKI BISKUPI U PANICI! Ono što se sprema u Zagrebu ih je duboko UZNEMIRILO!

Autor:

Svet

10.07.2024

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsetili su da se Hrvatski sabor već obavezao u Interpretativnoj izjavi povodom ratifikacije Istanbulske konvencije na važnu stvar

HRVATSKI BISKUPI U PANICI! Ono što se sprema u Zagrebu ih je duboko UZNEMIRILO!

Foto: Tanjug

Hrvatska biskupska konferencija izrazila je danas zabrinutost povodom najave uvođenja rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, uz poziv odgovornima u državi i društvu da promisle da li je to potrebno i posledicama koje bi takve studije mogle da imaju na vaspitanje dece.

Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Papa Franja

- Najava uvođenja rodnih studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu izazvala je različite reakcije i podele u hrvatskom društvu. Osluškujući glas vernika, ali i ljudi dobre volje. Kao Komisija HBK koja ima zadatak da promoviše pravednost i mir, osećamo potrebu da iznesemo hrišćanski stav i istovremeno izrazimo svoju zabrinutost zbog najave uvođenja takvih studija - saopšteno je iz Hrvatske biskupske konfoerencije.

Foto: Tanjug/Profimedia

Vatikan

Iz HBK kažu da su slobodni od svih ideoloških i političkih rasprava te da ne žele da zadiru u akademske slobode i pravo pojedinih univerziteta i fakulteta na naučno i akademsko istraživanje u skladu sa zakonitom autonomijom nauke i u njihovo pravo na osnivanje različitih studijskih programa.

Ono što žele je da doprinesu većoj jasnoći i istaknu neke vidove rodne teorije koji dugoročno mogu štetiti hrvatskom društvu.

Foto: pixabay.com

Markov trg u Zagrebu

Pritom podsećaju da se Hrvatski sabor obavezao u Interpretativnoj izjavi povodom ratifikacije Istanbulske konvencije da "odredbe Konvencije ne sadrže obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem ni obavezu promene ustavne definicije braka".

Foto: Tanjug/AP

Hrvati

Svesni su, kažu, da se između rodnih studija i ideologije roda ne može staviti znak jednakosti, ali predmeti koji se nalaze u predloženom programu rodnih studija, poput Feministička teorija, Rodna istorija, Feministička metodologija, Queer lingvistika, ipak, smatra HBK, stvaraju utisak da indirektno nastoje da uvuku rodnu ideologiju u obrazovni sistem Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

(Republika/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading