"SRBIMA NE TREBA KONFLIKT": Oglasio se Milorad Dodik, njegova poruka odzvanja regionom

Autor:

Svet

23.06.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglasio je i da Republika Srpska nikada nije imala više prijatelja, što se pokazalo i pri usvajanju rezolucije o Srebrenici navodeći da 109 zemalja nije bilo za to uz velike napore koje je uložila Nemačka

"SRBIMA NE TREBA KONFLIKT": Oglasio se Milorad Dodik, njegova poruka odzvanja regionom

Foto: Tanjug/Pool Photo via AP/Anton Vaganov

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi žele mir, a ne konflikt, ali da imaju pravo da iskažu svoje interese i da Republiku Srpsku proslavljaju kad hoće i kako hoće.

"Nismo se okupili da širimo ratne zastave, već zastave mira", rekao je Dodik u obraćanju na obeležavanju 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu.

On je istakao da voli Republiku Srpsku i srpski narod i da je spreman da se za to žrtvuje.

Naglasio je i da Republika Srpska nikada nije imala više prijatelja, što se pokazalo i pri usvajanju rezolucije o Srebrenici navodeći da 109 zemalja nije bilo za to uz velike napore koje je uložila Nemačka.

"Republika Srpska ima razlog da bude optimistična, lažu da je u bankrotu", rekao je Dodik i dodao da pomažu Srbija i prijatelji. Prema njegovim rečima, jedini problem koji ima sa Zapadom je što smatraju da Srpska treba da bude neuspešna, a u stvari je uspešna.

On je poručio da nema dogovora između naroda u BiH, jer čak i kad se postigne bilo kakav dogovor, strani faktor se pojavi kao vrhovni sudija i kaže šta može, a šta ne.

"Onda se postavlja pitanje zašto se dogovaramo. Kad uzmete poslednje istupe zapadnih ambasadora, deluje kao da (ambasador SAD u BiH Majkl) Marfi upravlja BiH. On je dao analizu stanja i rekao da BiH ide u pogrešnom pravcu. Mi to stalno govorimo, ali on je izabrao taj pravac, nisam ja", rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da će istrajati u odbrani interesa Srpske i da nema pravo da se povuče s obzirom na žrtve koje su pale za ovu republiku.

"U izazovnom smo trenutku, svet je u neredu, ne zna se kako će se završiti, računa se da su ključni američki izbori", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da se čine napori da se uruši Republika Srpska, ali da Srbi hoće Srpsku kako je definisana u Dejtonskom sporazumu, a ukoliko nije takva, onda neće ni tu BiH.

"Kako je moguće da nijedan srpski lider ne može da izbegne kažnjavanje", upitao je Dodik i istakao da su i sadašnji zvaničnici pod nekim sankcijama.

On je naveo da kažu da to nije kazna, već pokušaj da se promeni ponašanja, ali da, kako je objasnio, to može kod muslimana, a ne kod Srba.

Dodik je rekao da srpski narod sa ovog prostora mora da zna da predsedik Srbije Aleksandar Vučić razume situaciju i položaj srpskog naroda i zato ga ne vole u Sarajevu.

Dodik je istakao da se danas na Dugoj Njivi slavi jedna velika pobeda srpskog naroda, a to je proboj koridora.

On je naveo da je to bila i vojna pobeda, kao i da je tada povezan srpski narod zapadnog dela Republike Srpske sa istočnim, a spojen je i sa maticom Srbijom.

"Da nije bilo te pobede, pitanje je kako bi se koncipirala Republika Srpska", rekao je Dodik.

Republika Srpska nije hir, istakao je on i dodao da je Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda.

"Savremeni svet čini sve da uništi identitet", zaključio je Dodik, napominjući da je srpski narod uvek stao pred neprijatelja časno.

Prema njegovim rečima, kad god je ugrožena sloboda Srbi su stali da je brane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading