SKANDAL U PODGORICI: Predsednik Bugarske napustio sastanak sa crnogorskim premijerom

Autor:

Svet

17.06.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, domaćin je posete predsednika Bugarske.

SKANDAL U PODGORICI: Predsednik Bugarske napustio sastanak sa crnogorskim premijerom

Foto: Tanjug/Keystone via AP/Peter Klaunzer

Dogovoreni sastanak crnogorskog premijera, Milojka Spajića, sa predsednikom Bugarske u zgradi Vlade je kasnio, zbog čega je delegacija predvođena Rumenov Radevim, posle četiri minuta čekanja napustila zgradu, prenose podgoričke "Vijesti".

- Sa ambasadom Bugarske dogovoreno je da se sastanak održi u prijemnom salonu u zgradi Vlade u 17 časova, pošto je predsednik Vlade, Milojko Spajić, imao veliku želju da se, uprkos zgusnutoj agendi, sastane sa predsednikom Radevim. Raniji sastanak predsednika Vlade sa najvećom turističkom kompanijom, nemačkim TUI-jem, trajao je tri minuta duže od planiranog, a delegacija predsednika Bugarske, Rumena Radeva, posle četiri minuta čekanja napustila je zgradu Vlade - rečeno je "Vijestima" iz Vlade.

Iz Vlade je "Vijestima" dodatno pojašnjeno da je sastanak trebalo da se održi u istom, prijemnom salonu, gde je bio sastanak sa predstavnicima TUI-ja i da je razlog njegovog kašnjenja bio taj što je prostor trebalo pripremiti za novi sastanak.

Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, domaćin je posete predsednika Bugarske.

Podsetimo, bugarski predsednik, Rumen Radev, nagovestio je da bi Sofija mogla preispitati podršku članstvu Srbije u EU.

Kako je Radev naveo, ovo može nastati zbog načina na koji se Beograd odnosi prema bugarskoj manjini u zemlji.

- Glavni kriterijum po kome ćemo suditi i davati podršku napretku zemalja Zapadnog Balkana jeste upravo položaj naših sunarodnika u svakoj zemlji: uslovi za ekonomski i društveni razvoj i, pre svega, njihova sposobnost da brane svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i istorijsko pamćenje - objasnio je Radev.

Valja napomenuti da je Bugarska pre tri godine na sličan način stavila veto na severnomakedonske evrointegracije, optuživši Vladu u Skoplju da podstiče govor mržnje protiv Bugara, piše "Euraktiv".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading