DNP SUSPENDOVAO PODRŠKU VLADI CRNE GORE: Ovo su uslovi koje Spajić mora da ispuni

Autor:

Svet

25.05.2024

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

DNP najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN-a.

DNP SUSPENDOVAO PODRŠKU VLADI CRNE GORE: Ovo su uslovi koje Spajić mora da ispuni

Foto: YouTube/Printscreen

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) je jednoglasno donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena više zahteva. Ovo je izazvalo veliku pažnju javnosti i političara, a situacija je postala još kompleksnija sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade za jun.

Jedan od ključnih preduslova za razmatranje opcije dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. Ukoliko se ova Rezolucija ne usvoji, to bi značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje podrške Vladi od strane DNP-a. Predsedništvo DNP-a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije značilo kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine.

Rekonstrukcija Vlade najavljena za jun neće dobiti podršku DNP-a, a to znači da ova stranka neće delegirati ni potpredsednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, iako su ove pozicije bile utvrđene koalicionim Sporazumom.

DNP najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN-a. Smatraju da je ova odluka nelegitimna i da je u potpunosti protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore. Takođe, ističu da je ova odluka ozbiljno narušila koalicioni Sporazum i odnose sa Republikom Srbijom i Republikom Srpskom.

Ukoliko bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, DNP je postavila niz zahteva za nastavak podrške Vladi, uključujući realizaciju programa Evropa sad 2, normiranje srpskog jezika kao službenog, rešavanje pitanja dvojnog državljanstva sa Republikom Srbijom, smenu ministara za koje postoje sumnje u vezi sa kriminalnim aktivnostima, i druge zahteve.

Ova odluka DNP-a imaće značajan uticaj na političku situaciju u Crnoj Gori i donošenje odluka u vezi sa budućnošću Vlade Milojka Spajića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoma

26.05.2024 01:52

Sto ne tražite da povuce priznanje Kosova. Tresla se CG gora rodio se miš.