ĐOKOVIĆ UPISUJE FAKULTET? Novaka su IZBACILI iz gimnazije, iako je bio ŽELJAN ZNANJA!

Autor:

Sport

15.08.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos svemu, Nole važi za jednog od najinteligentnijih sportista

ĐOKOVIĆ UPISUJE FAKULTET? Novaka su IZBACILI iz gimnazije, iako je bio ŽELJAN ZNANJA!

Foto: Instagram.com/ djokernole

Novak Đoković je uspeo da kompletira tenis osvajanjem Olimpijskih igara. Najtrofejniji igrač "belog sporta" ikada je svojoj bogatoj kolekciji dodao i zlato sa najvećeg sportskog takmičenja na svetu.

Svima je jasno koliko je odricanja trebalo da bi se postigao takav uspeh, pa je tako Novak morao veoma rano da se otisne od kuće kako bi postao najbolji ikada, što ga je, između ostalog, koštalo obrazovanja. 

Srđan Đoković je svojevremeno objasnio koliko je rizično bilo pustiti ga "u svet" tako mladog.

Teška i rizična odluka koju smo doneli supruga i ja, niko nije mogao da garantuje da će nam se sve vratiti. Verovali smo u njega, u njegove igračke i ljudske kvalitete, kao i svi roditelji. Najveći problem u svetu tenisa jeste nerealnost roditelja. Oni na taj način upropašćavaju decu, porodicu i u većini slučajeva to se završi strašno loše. Neće da čuju istinu koju im govore stručnjaci ovde i u svetu. Ja sam se dijametralno suprotno ponašao. Znao sam da je tenis skup sport, nepoznanica za nas, nisam stručnjak da procenim njegov kvalitet. Kad je imao osam godina, Jelena Genčić, koja mu je mnogo dala u životu, rekla je da je uz Moniku Seleš on najveći talenat kojeg je ikad videla. To je bilo ohrabrujuće za nas, ali nije odagnalo sumnje. Kako su godine prolazile, nismo čuli drugačije mišljenje ni od drugih stručnjaka – izjavio je Noletov otac.

Republika

Foto: Instagram/printscreen

Novak sa majkom u mladosti

I Novakova majka Dijana govorila je o poteškoćama prilikom obrazovanja njenog sina. Naime, dok je završavao OŠ Bora Stanković na Banjici, uporedo je sa 12 godina upisao tenisku akademiju kod Nikole Pilića, da bi samo četiri godine kasnije postao profesionalni teniser. To je umnogome otežalo nastavak obrazovanja u Sportskoj gimnaziji za koju se Novak odlučio da upiše, pa je na kraju zbog mnogo izostanaka izbačen.

Nisu imali razumevanja da on ne može da sedi u školskoj klupi. Morala sam na disciplinsku komisiju da idem, da obrazlažem gde je sve moj sin bio. Naravno da su me i oni ocrnili i na kraju je izbačen, odnosno ispisan iz te Sportske gimnazije. Rekla sam im da nikome ne kažu da su “s” od Sportske gimnazije. Trebalo je da mu daju podršku, da mu daju gradivo koje će on da savlada – rekla je Novakova majka jednom prilikom, koja inače potiče iz vojne porodice, gde su postojala stroga pravila, te joj je bilo veoma važno da Novak završi sve obaveze oko obrazovanja, pogotovu jer ona nije završila fakultet jer se veoma mlada udala.

Ipak, uprkos tome što je izbačen iz srednje škole, Novakovo znanje ne manjka. Đoković važi za jednog od najelokventnijih ljudi iz sveta sporta, ali je isticao više puta da mu je krivo što nije upisao fakultet.

I dalje želim da upišem fakultet. Ne znam da li sledeće ili za pet godina, ali svakako bih voleo da posedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspeo kao mlad čovek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao. To je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gde je polje široko. Voleo bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu života pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj - iskren je svojevremeno bio Novak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading