AKO GA BUDU OPERISALI... DR MOMA JAKOVLJEVIĆ O NOVAKOVOJ POVREDI: Evo kakav je proces SANIRANJA i oporavka

Autor:

Sport

04.06.2024

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje dve metode.

AKO GA BUDU OPERISALI... DR MOMA JAKOVLJEVIĆ O NOVAKOVOJ POVREDI: Evo kakav je proces SANIRANJA i oporavka

Foto: Profimedia, Starsport

Katastrofalnoj 2024. godini za Novaka Đokovića nema kraja. Pošto je avanturu pre finala završio u pet pokušaja ove sezone (Australijan open, Indijan Vels, Monte Karlo, Rim i Ženeva), sada, baš kada se činilo da hvata svoju prepoznatljivu formu za ono što mu je najznačajnije ove godine - Olimpijske igre, povreda ga je sputala i u najgorem mogućem trenutku ga odvojila od terena.

Danas je Nole otkazao trening i sve druge obaveze i u 15 časova otišao na detaljan pregled kod doktora kako bi ustanovio stepen povrede kolena i da li može da nastavi da igra u Parizu gde brani trofej, prvo mesto ATP liste, ali i juri rekordan 25. grend slem.

Novak je uradio magnetnu rezonancu, a onda su mu ubrzo stigli i rezultati koji nisu bili ohrabrujući, pa je odlučio da se povuče sa Rolan Garosa zbog lezije medijalnog meniskusa desnog kolena.

S obzirom na to da je dobar deo ljubitelja sporta i tenisa nedovoljno stručan kada je u pitanju medicina, odlučili smo da kontaktiramo poznatog opšteg hirurga Momčila Momu Jakovljevića i saznamo više detalja o prirodi povrede.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Novak dobija pomoć lekara

- Postoje spoljašnji (lateralni) i unutrašnji (medijalni) meniskus. Ne znam da li će da se operiše pa se ograđujem, ali dobro je izdržao dva seta tamo. Ako se operiše to otom potom, ja znam o detaljima koliko i vi što sam pročitao. Ako je operacija može da se uradi artroskopski, to je manje invazivna metoda da se ne pravi veliki rez i tu oporavak zavisi od intenziteta povrede - najduže mesec dana. Meniskus može da se izvadi a može i da se prešije, ortopedi ne mogu da znaju. Jedno je slika na magnetnoj rezonanci a drugo kad se uđe unutra i kad se vidi. U zavisnosti od toga će znati šta da urade - rekao je dr Jakovljević za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Šta je rekao

05.06.2024 07:43

Ono što bi i laik rekao. I laici su čuli za meniskus i da se sada operacije mogu izvoditi minimalno invazivno. Ne zna još ništa kao ni mi ostali. Osim toga, čovejlk je opšti hirurg. Stomak i slično. Nije ortoped i nije merodavan da komentariše.