EVORLIGA UVODI RADIKALNE PROMENE: Evo kako će ovo uticati na Zvezdu i Partizan!

Autor:

Sport

16.09.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više ništa neće biti isto.

EVORLIGA UVODI RADIKALNE PROMENE: Evo kako će ovo uticati na Zvezdu i Partizan!

Foto: Starsport

Evroliga, najprestižnije takmičenje u evropskoj košarci, uskoro će doživeti velike promene kada je reč o finansijama. Planirano je uvođenje "selery cap" sistema, ograničenja plata igrača i poreza na luksuz, što će značajno uticati na način poslovanja klubova u ovom takmičenju. Ove promene najavljene su da stupe na snagu od sezone 2027/2028, a već sada izazivaju veliku pažnju i polemike među ljubiteljima košarke.

Prema novom modelu, ekipe sa A licencom biće obavezane da potroše minimum 32% prosečno zarađenog novca u poslednje dve godine. Takođe, očekuje se uvođenje poreza na luksuz za ekipe koje pređu 40% potrošenog novca u skladu sa zaradama. Ova reforma predviđa tri nivoa plata: niski, osnovni i visoki, sa različitim uslovima i ograničenjima za svaki nivo.

Klubovi poput Crvene zvezde i Partizana, koji trenutno nemaju A licencu Evrolige, suočiće se sa izazovima usklađivanja sa novim finansijskim pravilima. Iako se spekuliše o mogućnosti dobijanja B licence, još uvek nije jasno kako bi ova pravila uticala na klubove sa B licencom. Ove promene će zahtevati temeljne prilagodbe u načinu vođenja klubova i planiranju budžeta, a njihov uticaj na domaću košarku takođe će biti predmet pažljivog praćenja.

Foto: Starsport

Crvena zvezda - Partizan

Reforma finansija u Evroligi najavljuje novu eru u evropskoj košarci, sa fokusom na finansijsku održivost i ravnotežu među klubovima. Očekuje se da će ova promena uticati na dinamiku transfera, razvoj mladih talenata i konkurentnost takmičenja, a ostaje da se vidi kako će klubovi, uključujući i domaće timove, uspeti da se prilagode novim uslovima poslovanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading