SAVIĆ OTKRIO KO ĆE BITI NOVI VOĐA PARTIZANA! Evo kakve su ŠANSE da dođe Moneke i zašto je Kaboklo ČUDAN!

Autor:

Sport

24.08.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operativac crno-belih govorio i o licenci Evrolige.

SAVIĆ OTKRIO KO ĆE BITI NOVI VOĐA PARTIZANA! Evo kakve su ŠANSE da dođe Moneke i zašto je Kaboklo ČUDAN!

Foto: Starsport

Zoran Savić

Sportski direktor Partizana, Zoran Savić, otkrio je detalje o potpuno renoviranom timu koji će započeti sezonu 2024/25. Sa izuzetkom Balše Koprivice koji je jedini preživeo "seču", veći deo ekipe je nov, a odluka o promeni tima doneta je još tokom prethodne sezone.

- Ulazimo u sezonu sa novim timom svesni svih izazova koji nas čekaju. Sa izuzetkom Balše, ostatak momaka nije bio deo kluba prethodnih sezona. Sportski sektor je doneo odluku još u tokom prošle sezone da je potrebno promeniti tim za narednu. Dobili smo podršku od Upravnog odbora i sa tim ciljem smo radili tokom leta. Bili smo svesni pre kraja prošle sezone da su potrebni rezovi jer nismo bili zadovoljni rezultatima. Novoj ekipi će biti potrebno vremena da se uigraju, ali ono što smo do sada videli na treninzima nam daje za pravo da budemo optimistični -rekao je Savić za "Mozzart sport" i nastavio: 

- Teško je dovesti dva nova igrača, a ne čitavu ekipu. Niko u Evroligi ne pušta igrače, ne žele da se menjaju, ali mi smo morali da donesemo odluke. Iako su možda rizične, to je naša procena u koju smo uvereni da je bila dobra. Doveli smo tim koji je fizički bolji u odnosu na prošlu sezonu. Defanzivno može više, mlađi smo, nešto što je bio naš cilj kada smo dolazili pre tri godine. Partizanu više leži da ima borbenu i mladu ekipu. Prošlogodišnji tim je možda bio talentovaniji u odnosu na onaj koji je osvojio AdmiralBet ABA ligu. Tada smo igrali sa jako kratkim rosterom i imali smo sreće što su nas zaobišle povrede kada su nosioci igre u pitanju, kao što su Panter, Ledej ili Naneli.

Foto: Starsport

Zoran Savić i Željko Obradović

O problemima iz prošle sezone: 

- Imali smo talenta, ali drugačije karaktere. Sada smo korigovali to. Nemamo strah da krećemo od nule. Cilj je da se vratimo tamo gde pripadamo. Prošle sezone smo imali 16 pobeda u Evroligi, a moglo je da ih bude i više da nas je u nekim situacijama i sreća pogledala. Sećam se prve sezone u Evroligi... Da mi je neko ponudio da imamo 14 pobeda ja bih prihvatio, a mi smo imali 20. Taj tim se uklopio, bio je spreman i borben. Statistički podaci kažu da starije ekipe imaju problema na duže staze sa ovolikim brojem utakmica. Zato smo sada značajno podigli fiziku ekipe i borbenost. Doveli smo momke koji su gladni.

Manjak "gladi" je bio razlog loših rezultata. 

- To je i razlog zbog čega i menjamo. Sada dolaze neki novi momci, koji imaju raznovrsnost u igri. Fizikalije sa kojima smo hteli da odgovorimo svim zahtevima. Mi nikada nismo imali predugačke rostere prethodnih godina. Ne postoji idealan broj igrača, ali sada ima toliko utakmica da neki igrači budu srećni što mogu neke utakmice da odmore. Zato imamo mlade momke kao što je Bošnjaković, Nakić, Lakić i još neki mladi momci od kojih očekujemo dobre stvari. Svi oni mogu da budu baza za budućnost Partizana. Svi oni će dobiti šansu jer nije moguće izdržati toliki broj utakmica sa malim brojem igrača. Setite se samo prošle sezone kada smo odmorili Pi Džeja u AdmiralBet ABA ligi i onda smo izgubili od Splita i Igokee. Onda smo ušli u situaciju da igramo samo sa starterima da bismo bili konkurenti. Sada imamo ekipu za AdmiralBet ABA ligu koja može da odmori neke momke. Ne možemo da obećamo da ćemo osvojiti Evroligu što bi bilo suludo pričati zbog konkurencije i ostalih klubova, ali ono što mislim da možemo je da napravimo ekipu koja će da se bori i koja neće odustajati i koja će kvalitetom biti konkurentna. To je realno obećanje navijačima.

Rano je da se proglasi lider tima. 

- Teško je to reći, dok ne dođe na teren ne može da se zna. Ne možeš nekome da daš lidersku palicu ako to nema u sebi. Imali smo situaciju da smo odabrali Kevina za kapitena iako je bio možda čak i stidljiv i nije previše pričao, ali on je kapiten koji je vodio svojim primerom. Svojim odnosom prema treningu, prema dresu i prema obavezama. Sada imamo Vanju Marinkovića koji se vratio u najboljim igračkim godinama. Nema 35 godina i da se vratio samo jer nema gde drugde. On je najmlađi kapiten u istoriji Partizana i sada ponovo preuzima tu ulogu. Njegov odnos prema dresu je takav da je odmah došao i odbio da ide na odmor iako ga je zaslužio. Hteo je da bude tu od prvog treninga iako mu je Željko rekao da odmori, on nije hteo nikakvu pauzu. To je ono što nam treba, takav karakter. Neko ko i kada ima slobodan dan odluči da dođe i trenira i napreduje - rekao je sportski direktor crno-belih.

Republika

Foto: Republika

Vanja Marinković je po Savićevim rečima novi lider tima

Nastavio je o tome šta je potrebno Partizanu i kako gleda na strance: 

- Neko sam ko ne gleda da li je igrač domaći ili stranac. To Partizan nikada nije gledao, ali sam uvek za to da ne nagrađujemo igrača boljim ugovorom za lošu sezonu samo jer ima ponudu od drugog kluba. Partizan samo dve stvari traži od igrača, da poštuje grb kluba i da bude ambiciozan. Ako nisi ambiciozan ne možeš da budeš deo Partizana. Ne zahtevamo od njih da pogode svaki koš, ali moraš da budeš ambiciozan - kaže Savić i nastavlja u istom tonu:

- Idealan primer je telo igrača, posebno mladog. Ako tri godine radiš i telo ti nije napredovalo treće sezone, to govori o tvojoj ambiciji. Imali smo prošle sezone popodnevne treninge koji nisu obavezni. Neki su se pojavljivali na apsolutno svakom treningu, neki se nisu pojavili niti jedan jedini put. To pokazuje zašto su neki u klubu, a neki drugi nisu.

Osvrnuo se i na status Bruna Kabokla, koji se razlikuje od odlazećeg Džejmsa Nanelija:

- Situacija sa Brunom je potpuno drugačija u odnosu na Nanelija. To je igrač koji je napustio tim pred finale KLS, a pre toga je davao intervju pričajući o tim mečevima. Koji je razlog svega toga, ne bih da ulazim u tu priču. Sada smo u situaciji da čekamo odluku FIBA. Nama je stigao zahtev iz Kolumbije za LOC (Letter of Clearance) što dovoljno govori o čemu se radi. Mi smo naravno to odbili. Igrače je potom izneo svoje argumente kod FIBA, mi smo svoje i sada se čeka odluka. Ali, svaka odluka koja u ovom slučaju nije u korist Partizana bi bila veliki presedan jer bi to značilo da svaki igrač u bilo kom klubu može samo da odluči da napusti tim bez posledica. Sve obaveze prema Brunu Kaboklu su bile ispunjene do momenta napuštanja i nije bilo nikakvih kašnjenja. On je dobar momak, čudan malo. Imao je i tu situaciju sa Venecijom koju smo morali da rešavamo kada smo ga doveli. Platili smo im obeštećenje tada koje je bilo propisano u ugovoru. Sve obaveze smo ispunili. Potpisali smo sa njim ugovor na 1+1 sezonu. Imali smo rok do 15. jula da se odlučimo da li želimo da ga zadržimo i odlučili smo da ga zadržimo. On je po svim pravnim osnovama naš igrač. Sada se čeka ta odluka kako bismo preduzeli naredne korake.

Foto: Starsport

Čima Moneke

Kao potencijalno pojačanje spominjao se i košarkaš Baskonije Čima Moneke.

- Doneli smo odluku da tržimo imena u tajnosti. Međutim to je teško, svi pričaju, od agenta, familije, što je i normalno. Svi imaju neke informacije, ekskluzive, čak nam i ljudi šalju predloge, ali to je sve i očekivano. Bolje je da se svi interesuju za klub neko da niko ne pita ništa i sve da prođe nezapaženo. Što se tiče Monekea, on je bio igrač koji je za nas bio interesantan. On je igrač pod ugovorom, osnovno pravilo je da ne pričate sa igračem koji ima ugovor. Kontaktirali smo klub. Predsednika Baskonije znam decenijama. Pitao sam ga da li je zainteresovan za taj posao. Rekao je da nije i tu se u suštini završilo sve. Imao sam i drugi razgovor posle mesec dana gde sam izneo novu pobedu, on je ponovo poručio da Monekea vidi u Baskoniji i to je bilo to. Igrački je neko o kome smo razmišljali, ali smo razgovarali samo sa klubom. Nešto slično je bilo i sa Hapoelom koji je mene zvao da se raspita o Kaboklu. Takav je red - objasnio je Savić.

Cilj je trogodišnja licenca Evrolige

- Nama je to cilj od prvog dana. Želimo da napravimo što bolji rezultat u Evroligi. Mi smo prve sezone iskočili u odnosu na predviđanja. Prošle smo bili slabiji nego što smo mogli. Sada imamo ambicije, bez obzira na mladost, da budemo konkurentni. Imamo najviše ciljeve, jer kada nosiš dres Partizana ciljevi moraju da budu visoki. Pričao sam već o ambiciji. Idemo u borbu za Top 8. Želimo da budemo konkurentni sa svima. Iluzorno je obećavati tulutu u Evroligi, ali mi imamo tim, imamo navijače koji nam daju 10 poena prednosti na domaćem terenu. Ima ih najviše i kada gostujemo. Sve to nam obavezuje da idemo pobedama i ciljevima da budemo članovi Evrolige.

Smatra da je Partizan na nivou elitnog takmičenja. 

- Organizaciono smo bez ikakve dileme na nivou Evrolige, ne smo na nivo, nego pri vrhu. Tri godine sam ovde i znam koliko smo napredovali u svim oblicima organizacije. Ne možemo ni da se poredimo na tu prvi sezonu. Imamo veliki broj ljudi, veliki broj izvanrednih profesionalaca. Imamo fenomenalan marketing koji nas je podigao na svim nivoima. Svi prepoznaju brend Partizana, širom Evrope. Sve što radimo se prepoznaje i u Srbiji i čitavoj Evropi. Ostoja Mijailović je napravio tu organizaciju, sličnu kao u svojim firmama uz naravno adaptaciju na sport. Ja uvek kažem, klub mora da bude kao velika firma, ali isto tako mora da ima tu dušu koju ima sport. Partizan je idealan spoj toga i u tom smeru nastavljamo - istakao je Zoran Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading