OVAJ DETALJ NA DOČEKU PEŠIĆA U PIROTU JE MNOGIMA PROMAKAO: Za selektora Srbije i njegov rodni grad OVO je izuzetno bitno!

Autor:

Sport

15.08.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokazali koliko vole i poštuju svog Karija i na najbolji mogući način mu7 se odužili

OVAJ DETALJ NA DOČEKU PEŠIĆA U PIROTU JE MNOGIMA PROMAKAO: Za selektora Srbije i njegov rodni grad OVO je izuzetno bitno!

Foto: Republika.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije postigla je značajan uspeh na Olimpijskim igrama osvojivši bronzanu medalju. Nakon velike borbe i uzbuđujuće finalne utakmice između Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, naši košarkaši su se popeli na pobedničko postolje, izazivajući veliko oduševljenje među navijačima širom zemlje.

Nakon finalne utakmice, održana je svečana ceremonija dodele medalja u Bersi dvorani, gde su naši košarkaši bili pravi hit. Već narednog dana, olimpijci i selektor Svetislav Pešić vratili su se u Srbiju. Većina košarkaša se uputila ka svojim domovima, dok se u Pirotu pripremao svečani doček za najboljeg selektora Srbije. Ovaj mali, ali topao grad je pokazao koliko voli i poštuje svog Karija i na najbolji mogući način se odužio Pešiću, predstavljajući njihov grad u najboljem mogućem svetlu.

Na dočeku mnogima je promakao jedan detalj - pored natpisa ''Svi za jednoga, jedan za svi'' stoji stvar koja je autentična za Pirot i samim tim za Pešića. To je Pirotski čilim, zaštitni znak ovog podneblja. Ovaj detalj dodatno je učinio doček posebnim, naglašavajući povezanost između Pešića i njegovog rodnog mesta.

Foto: Republika.rs

Pirotski čilim
ŠTA JE TO PIROTSKI ĆILIM?

Pirotski ćilim, jedan od najcenjenijih proizvoda tekstilnog zanata sa područja Stare planine, nosi sa sobom jedinstvenu karakteristiku - nema naličje, već poseduje dva lica u potpunosti ista, što ga čini jedinstvenim u svetu. Ova veština tkanja se razvila kroz istoriju ne samo u Pirotu, već i u okolnim mestima poput Čiprovaca, Samokova, Loma i Berkovaca.

Foto: Republika.rs

Pirotski ćilim

U 19. veku, neke tkalje iz Pirota su prenele svoje veštine tkanja u Knjaževac i Dimitrovgrad, gde su doprinele razvoju ćilimarstva. Kasnije, ova veština se proširila i na Sjenicu, Novi Pazar, kao i na mnoga mesta u Bosni, poput Gacka, Foče i Sarajeva.

Od 2002. godine, pirotski ćilim je zaštićen kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom. Ukupno 122 šare i 96 ornamenata su uknjiženi u katalog pirotskog ćilima, što dodatno naglašava njegovu autentičnost.

Pirotski ćilim je dobio zvanično priznanje kao najbolji narodni, zanatski i umetnički proizvod na međunarodnom festivalu zanata u Sibiru, održanom od 9. do 16. juna 2012, čime je još jednom potvrđena njegova izuzetnost i kvalitet.

Pirotski ćilim se izrađuje isključivo od kvalitetne vune koja je nekada bila u izobilju na Staroj planini. Danas, usled opadanja stočnog fonda, vuna se dobija sa različitih područja, ali se vrši stroga selekcija kako bi se obezbedio najbolji kvalitet. Tradicionalno, kao osnova se koristila runska vuna, dok je tabačka vuna eventualno korišćena kao dopunski element u mešavini.

U prošlosti, tradicionalni način predenja vune bio je ručni, dok se danas ovaj proces obavlja industrijskim putem, češljanim postupkom. rotski ćilim je više od samo tekstilnog proizvoda - on nosi sa sobom bogatu istoriju i nasleđe, te predstavlja remek delo koje je prepoznato i van granica Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading