OBRADOVIĆ ZA REPUBLIKU OTKRIO ŠTA JE KLJUČ USPEHA NA OI: ''Učešće Srbije zavisi od više faktora''!

Autor:

Sport

19.07.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Najveće sportsko dostignuće biti učesnik Olimpijskih igara'' - ističe Obradović.

OBRADOVIĆ ZA REPUBLIKU OTKRIO ŠTA JE KLJUČ USPEHA NA OI: ''Učešće Srbije zavisi od više faktora''!

Foto: Starsport

Uoči početka Olimpijskih igara u Parizu, košarkaši Srbije marljivo treniraju kako bi ostvarili zapažen rezultat na ovom prestižnom takmičenju. Olimpijska groznica je sveprisutna, a svi ljubitelji košarke sa nestrpljenjem iščekuju početak ovog sportskog spektakla.

Foto: Starsport

Reprezentativci Srbije

Tada su deo nacinoalnog tima bili majstori poput Dragana Kićanovića, Krešimira Ćosića, Zorana Slavnića, Dražena Dalipagića i drugih. Nakon ove zlatne generacija Jugoslavije, a kasnije Srbije nije uspela više da dođe do ovavkog podviga, a najbliži smo bili 1988., 1996. i 2016. godine, kada smo bili drugi, kao ni srebra iz 1968. i 1976. godine i bronzu 1984. 

Srbija je svrstana u zahtevnu grupu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnim Sudanom i Portorikom, što će zahtevati maksimalnu koncentraciju i spremnost od naših košarkaša. Međutim, upravo izazovi poput ovih čine sport uzbudljivijim, a verujemo da će naši igrači pružiti sve od sebe da ostvare zapažen rezultat.

O šansama ''orlova' u Parizu za Republiku je govorio Saša Obradović, deo nacionalnog tima Jugoslavije koji je 1996. godine u Altanti osvojio srebro.

- Sada imam malo bolji uvid u sve reprezentacije, gledao sam ove utakmice. Zavisi od više faktora kako ćemo da prođemo. Ovaj turnir u Abu Dabiju nije merodavan i razumem odluku selektora Pešića da ne igraju neki igrači, to je verovatno bilo taktičke prirode. Najvažnije je da se tempira forma pred Olimpijske igre. Amerika je ekipa sa najboljim individualcima, najveći su favoriti za zlatnu medalju, ali ne mora da znači da su najbolji tim - rekao je Obradović i dodao:

Foto: Starsport

Saša Obradović

- Kao jedne od favorita izdvojio bih isto i Nemačku koja je prvak Sveta, Francusku i Kanadu. Mi možemo do jedne od medalja, ali dosta toga zavisi i ko se sa kim ukršta posle. Bitno je da se počne dobro, da se pobeđuje, a ako se gubi, da to ne bude nekom prevelikom razlikom. Sada tri ekipe iz grupe idu dalje, ali mislim da smo posle Amerikanaca mi najbolji, tako da nam je to drugo mesto sigurno. Sam turnir će pokazati pravu formu, ipak ekipa bez Bogdanovića, ali i Milutinova u neki fazama nije ista. Dobro je pravilno rasporediti minutažu. Naravno i Grke ne treba isključiti, odigrali su dobar turnir u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ekipe kao što su Grci, Portorikanci i Španci, koje su igrale te kvalifikacije oni imaju neki veći ritam. Španija je takođe jedan od favorita, oproštanje Rudija Fernandeza sigurno daje na težini na još veće angažovanju - jasan je trener Monaka.

Obradović je bio učesnik Olimpjiskih igara 1996. godine kada je Jugoslavija bila poražena od Sjedinjenih Američkih Država u finalu. Nekadašnji trener Crvene zvezde smatra da nacionalni tim Amerike ovaj i tada ne mogu da se upoređuju i da se sada igra totalno drugačija košarka.

- O Amerikancima ne treba puno pričati, tu sve zna. Oni imaju svoj sistem i mi ako dođemo finala, to je veliki uspeh, kao što je i te 1996. bilo. Mislim da nikako ne mogu da se uporede tadašnja ekipa i ova sada. Totalno se drugačija košarka igra. I tada, u Altanti i 2000. u Sidenju, to je bila fenomenalna reprezentacija. Njima je više značajno da igraju Olimpijadu nego Svetsko prvenstvo - istakao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Iskusni strateg je dao sve od sebe za nacionalni grb i dres, a to govori činjenica i da mu je propao transfer u Barselonu, jer je povređen igrao za Srbiju 1999. 

- To može da se gleda iz dva ugla. Neki reći ovaj čovek se povredio igrajući za reprezentacija, a imao je ugovor sa Barselonom na stolu. A iz drugog ugla je moja strana gledišta. Za mene nikada nije bilo pitanje da li ću igrati za reprezentaciju. Doktori su mi predlagali da ne igram i da se odmorim kako bi mi ozdravila tetiva, nisam poslušao i desilo se to što se desilo. Neke stvari moraju da se dese da bi imao zacrtan put, a meni je put bio postanem u trener u Nemačkoj. Sve što sam radio, ne žalim ni za čim - naveo je Obradović.

Obradović poručuje da je najveće sportsko dostnguće biti učesnik Olimpijskih igara.

- Po meni je najveće sportsko dostignuće biti učesnik Olimpijskih igara. Imam jednu medalju sa dva takmičenja. Toliki broj sportista na jednom mestu, to ne može uvek da se vidi i to treba da se doživi. Samim prisustvom ulepšaš karijeru. Nama je bilo super druženje i svakom bih mogao da savetujem da i pored teških sezona igraju za nacionalni tim ne samo na Olimpijadi, već i na drugim takmičenjima - zaključio je Saša Obradović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading