IZNENADA PREMINULA KOŠARKAŠKA LEGENDA: Dao je bitan doprinos u osvajanju Kupa Jugoslavije (FOTO)

Autor:

Sport

14.07.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovi uspesi su se protezali i na međunarodnu scenu.

IZNENADA PREMINULA KOŠARKAŠKA LEGENDA: Dao je bitan doprinos u osvajanju Kupa Jugoslavije (FOTO)

Foto: Pixabay

Sveća

Davor Dogan, istaknuta ličnost u hrvatskoj i osječkoj košarci, preminuo je u 65. godini, ostavljajući za sobom nasleđe koje je neizbrisivo obeležilo ovaj sport. Rođen u košarkaškoj porodici, sa ocem Dankom koji je bio pionir u sportu, Davor je nastavio tradiciju zajedno sa mlađim bratom Draženom, a kasnije i sa sinom Dinom, osiguravajući da ljubav prema narandžastoj lopti ostane konstanta u porodici Dogan.

Davor Dogan je ostavio značajan trag u sportu. Igrao je ključnu ulogu u osvajanju jugoslovenskog kupa i čak se pojavio u finalu prestižnog evropskog turnira, Kupa Radivoja Koraća 1980. Njegovi uspesi su se protezali i na međunarodnu scenu, predstavljajući bivšu Jugoslaviju kako u juniorskim tako i u kadetskim nacionalnim timovima, osvajajući dve evropske medalje i učestvujući na prvom Svetskom juniorskom kupu u Brazilu.

Republika

Foto: printscreen/facebook

 

 


Nakon igračke karijere, Dogan je započeo međunarodno putovanje, igrajući u Novom Zelandu i Nemačkoj pre nego što se vratio kući u Hrvatsku. Njegova strast prema košarci vodila ga je ka sticanju više trenerske kvalifikacije na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Zagrebu. Nakon toga, preuzeo je uloge trenera u poznatim klubovima poput Olimpije i Luke Tranzit, te je bio ključan u osnivanju poznatog Osječkog Sokola.

Davorov uticaj nije se ograničavao samo na profesionalne klubove, već se posvetio razvijanju mladih talenata kroz učešće u Košarkaškoj školi mladih Osijek, kao i vođenje različitih uzrasnih kategorija u Vrijednosnicama Osijek. Njegovo posvećenje razvoju naredne generacije košarkaša značajno je uticalo na lokalnu sportsku zajednicu.

Davorov izuzetan put u košarci, od ranih dana kao igrača do njegovog trajnog uticaja kao trenera i mentora, učvrstio je njegov status kao prave ikone osječke košarke. Njegovo nasleđe će i dalje inspirisati buduće generacije sportista i zaljubljenika u košarku, osiguravajući da njegov doprinos sportu ostane urezan u anale hrvatske košarke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading