SRBIJA IMALA +17 PA SE KOCKALA: ''Orlovi'' nadigrali Francuze u Lionu!

Autor:

Sport

12.07.2024

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlićno izdanje Srbije.

SRBIJA IMALA +17 PA SE KOCKALA: ''Orlovi'' nadigrali Francuze u Lionu!

Foto: KSS

Košarkaši Srbije pobedili su Francusku rezultatom 79:67 u okviru pripremne utakmice sa Olimpijske igre.  Najefikasniji na susretu bio je Nikola Jokić sa 20 poena uz 12 skokova i jednom asistencijom. Slede ga Bogdan Bogdanović sa 15 poena, jednim skokom i dve asistencije i Aleksa Avramović sa devet poena i tri asistencije.

U redovima Francuske, 14 poena uz 10 skokova i 3 asistencije je imao Viktor Vembanjama, 12 i 2 skoka je upisao Jabusele, dok je 9 poena i 3 asistencije imao Frenk Nilikina, a Matijas Lesor 8 poena, 3 skoka i 1 asistenciju.

Centralna figura utakmice bio je Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, koji je dominirao kako u napadu, tako i u odbrani. Uz njegovu značajnu podršku, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić i Bogdan Bogdanović su takođe dali značajan doprinos pobedi reprezentacije Srbije.

Iako je početak utakmice delovao nepovoljno za Srbiju, ekipa je uspela da se održi u rezultatskom priključku zahvaljujući sjajnoj igri Ognjena Dobrića i Vanje Marinkovića. Nakon toga, usledio je preokret, a Srbija je postepeno sticala prednost nad Francuskom.

U drugom poluvremenu, dominacija Nikole Jokića pod košem bila je ključna za dalje vođstvo Srbije. Bekovi su uspešno dopunjavali Jokića, a prednost reprezentacije Srbije rasla je iz minuta u minut. Iako su Francuzi pokušali da se vrate u finišu utakmice, "orlovi" su sačuvali prednost i zasluženo slavili pobedu.

Ova pobeda predstavlja značajan korak za reprezentaciju Srbije uoči Olimpijskih igara, nagoveštavajući da će biti ozbiljan konkurent za najviši plasman na turniru. Svetislav Pešić je uspeo da motiviše ekipu i pokaže da Srbija ima kvalitet da se suprotstavi i najjačim protivnicima.

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

40. minut - KRAJ MEČA!

37. minut - Matijas Lesor postiže četiri vezana poena i spušta razliku na 69:63 i izgleda da imamo dramu u Lionu. Srbija je imala i 17 poena prednosti u jednom trenutku, a sada je domaći tim uhvatio priključak. Nikola Jokić pravi faul u napadu... Udario je Vembanjamu, iako se buni da nije, a publika u Lionu negoduje na ovu Jokićevu reakciju. Ovo je peti faul Nikole Jokića i utakmicu je završio!

35. minut - Pogađa iz levog kornera preko Petruševa, a onda Srbija gubi loptu i Lesor napada obruč pa dobija dva slobodna bacanja. Dobar faul Marinkovića. Samo jedno pogađa, 68:59

32. minut - Jako važne poene za Srbiju donosi Marko Gudurić ovim prodorom, 62:52. Potom dobra odbrana Srbije i Avramović pogađa pa Francuska zove tajm-aut.

Treća četvrtina:

30. minut - Francuska se vratila na 10 poena zaostatka, 59:49 je trenutno rezultat nakon slobodnih bacanja Strazela. Kraj treće deonice. Srbija vodi (60:52),

27. minut - Visoki presing se isplaćuje Francuzima, prave zamku na polovini terena i uspeli su da zbune Micića u par navrata, ali Srbija i dalje drži dvocifrenu prednost. Bogdanović je lepo prošao pored Gobera, da bi Furnije potom pogodio pod kontaktom i dobio tehničku. Sprečio je kontru Srbije koja vodi 57:44

24. mintu - Udario je Milutinov Frenka Nilikinu u poslednjim momentima poseda Francuske i on će sada imati tri slobodna bacanja. Loš faul Milutinova, em je bilo daleko od koša, em je Nilikina loš šuter. Pogađa sva tri, 51:37, a onda Micić gubi loptu u ranom napadu posle odlične odbrane Batuma

23. minut - 17 poena i 10 skokova za srpskog centra, a sada je Jokić izvukao faul Jabuselea i potom promašio slobodna bacanja. Tek 4 od 10 imaju "Orlovi" sa linije penala, a vode, 49:34 nakon novog koša Bogdana Bogdanovića. Potom Bogdan opet napada obruč i pogađa, 51:34

21. minut - Francuzi ne koriste prvi posed, a onda Vasilije Micić ide do obruča, 47:32

Druga četvrtina:

20. minut - Viktor Vembanjama izvlači faul za tri slobodna bacanja... Pogađa sva tri, 39:30 je rezultat i potom Vembanjama blokira Jokića. Impresivan potez supertalentovanog Francuza. Kakav potez Jokića! Kroz trojicu, pod faulom i pogodio je šut na drugi obruč! 42:30.

Vembanjama baci ali up Lesoru i on zakucava, 42:32 vodi Srbija i dalje. Trojka Marinkovića za kraj prvog dela (45:32).

18. minut - Bogdanović je iskoristio potez po kom je Saša Đorđević svojevremeno bio čuven i naterao centra, Vembanjamu, da ga juri kroz reket pa ostavio loptu Jokiću koji pogađa i sada ima 14 poena i 7 skokova, a Srbija ima dvocifrenu prednost! 37:27

17. minut - Srbija ima 5 poena prednosti. Još jednom se išlo na Avramovića da on napada obruč i poentira čuveni "raner" odnosno šut iz koraka jednom rukom, jako sličan flouteru, 32:27 vodi Srbija

15. minut - Vembanjama mu pravi probleme i malopre je čak izbio loptu iz koša, a Jokić ne može da napravi prednost koju je želeo da napravi. Francuska vodi 27:25 i idemo na tajm-aut. Posle tajm-auta je Lesor stao na liniju za slobodna bacanja jer ga je prethodno Jokić faulirao na skoku i on je promašio bacanja.

Solidna akcija, razmenili su blokove Milutinov i Jokić i posle uzastopnih blokova za Avramovića ide uručenje njemu koji napada obruč i pogađa za 27:27

14. minut - ORLOVI SE DOBRO DRŽE! Petrušev uzima veoma težak šut preko Furnijea za tri poena i uspeva da pogodi (25:27), pre toga je Jabusele ubacio dva penala.

13. minut - Jako važna trojka za Srbiju! Iz levog kornera je pogodio Filip Petrušev i sada je 23:25.

12. minut - Francuska je problem, definitivno. Igra sa dva centra je nešto na šta Srbija ne može da odgovori, a videćemo i ko će moći na Olimpijskim igrama... 20:25 vode Francuzi

11. minut - NOVI POENI JOKIĆA! Marinkovića pokušava za tri, ali ta lopta ne prolazi - do lopte stiže Jokić koji upisuje peti poen (20:23).

Prva četvrtina:

10. minut - Petrušev za Marinkovića u korner, sjajna kombinacija u ovom posedu, 16:21.

9. minut - JOŠ JEDNA TROJKA FRANCUZA. Lopta dobro kruži u napadu Francuske i još jedna trojka Nilikine (13:21).

8. minut - SRBIJA GUBI - PEŠIĆ TRAŽI TAJM-AUT! Nilikine upisuje prve poene... (13:18)

7. minut - MIlutinova odlično čuva Jabusele, Jokićev pas nije postao asistencija... Potom problemi na skoku i Furnije pogađa trojku posle sopstvenog ofanzivnog skoka (12:15).

5. minut - Srbija je uspela da dođe do vođstva! Sedmi poen Ognjena Dobrića, 10:9 vode "Orlovi"

4. minut -  Ponovo pogađa Dobrić! Prethodno smo videli Vembanjamu na bacanjima, akcija posle bloka u leđa gde ostaje veliki prostor i prosto ne možete to da branite. A onda trojka Vembija (6:9).

2. minut - Prve poene je Vembanjama postigao za Francuze, a onda Dobrić biva izblokiran u narednom posedu da bi potom Srbija iz kontre postigla prve poene upravo preko Dobrića koji je zakucao (2:2)

Duel će se odigrati u Lionu, u novoizgrađenoj "LDLC areni", a obeležiće ga manifestacija u kojoj će se oprostiti legendarni plejmejker Toni Parker.

Nažalost, reprezentacija Srbije neće moći da računa na Dejana Davidovca i Nikolu Jovića, dvojicu "srebrnih" sa Mundobasketa, koji su ostali u Beogradu zbog povreda. Nakon duela u Lionu, košarkaši Srbije putuju za Dubai, gde će odigrati mečeve sa Australijom i SAD. Nakon toga, sledi susret sa Japanom u Beogradu, pre polaska za Francusku 24. jula.

Selektor Svetislav Pešić može da računa na 14 igrača u rotaciji, među kojima su Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Nikola Milutinov, i drugi. Očekuje se da će prijateljski meč sa Francuskom biti odlična prilika za reprezentaciju Srbije da pokaže svoje kvalitete pred Olimpijske igre u Parizu. Navijači širom sveta sa nestrpljenjem očekuju ovaj duel, koji će biti uvertira u najveće sportsko takmičenje na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading