ZVEZDINIH OSAM KORAKA DO SNA: Evo gde treba tražiti bodove u Ligi šampiona

Autor:

Sport

17.09.2024

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Binić i Karasi uvereni u prolaz u drugu fazu, a evo i kako.

ZVEZDINIH OSAM KORAKA DO SNA: Evo gde treba tražiti bodove u Ligi šampiona

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde krenuću u četvrtak od 18.45 u novi pogod na Evropu. Izabranici Vladana Milojevića igraće u Ligi šampiona koja se od ove sezone igra u novom formatu, pa će tako na Marakani 19. septembra gostovati Benfika.

Protiv Intera u gostima Zvezda igra 1. oktobra, a protiv Monaka (22. oktobar), dok protiv Barselone igra kod kuće (6. novembar). Na Marakanu potom stiže i Štutgart (27. novembar), dok Zvezda u Milano, ali sada na noge Milanu, ide 11. decembra. U 2025. crveno-beli dočekuju PSV (21. januar), a onda gostuju Jang bojsu (29. januar).

Republika

Foto: Starsport

Imaju podršku: Fudbaleri Zvezde

Dakle, u prvoj fazi takmičenja svaka ekipa će odigrati osam utakmica sa osam različitih protivnika određenih žrebom, četiri kod kuće i četiri u gostima. Ekipe koje na kraju prve faze budu zauzela prvih osam mesta plasiraće se direktno u osminu finala, dok će ekipe od 8. do 24. mesta ići u doigravanje, odnosno šesnaestinu finala. Parove u toj fazi odlučiće žreb, a ekipe će biti podeljene u dve grupe - nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Posle toga će pobednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.

Imajući sve ovo u vidu, postavlje se pitanje koliko je Zvezdi dovoljno bodova da matematički bude među ekipama koje igraju bar tu svojevrsnu šesnaestinu finala? Na osnovu više hiljada kompjuterskih simulacija utakmica, ispostavilo se da je prosečno bilo potrebno 7,6 bodova da bi se izborila nokaut faza. Odnosno, osam bodova, dok devet osvojenih bodova donosi daleko veću verovatnoću jer bi prvo bilo dve pobede i dva remija, a drugo tri pobede.

Republika

Foto: Starsport

Ponovo se sreću, ali u Švajcarskoj: Zvezda i Jang bojs

Da Zvezda može do ovakvog ishoda u razgovoru za Republiku smatraju nekadašnji asovi crveno-belih Dragiša Binić i Stanislav Karasi.

- Zašto da Zvezda ne može barem do osam bodova iz osam mečeva? Fudbal se zato i igra jer se veruje u pobedu. Jeste fudbal u Srbiji daleko od onog u Evropi, ali Zvezda je daleko odskočila od Superlige i napravila je tim za Ligu šampiona. Ne zaboravimo da se četiri utakmice igraju na Marakani koja je uvek bila 12. igrač, ali i neka gostovanja biće šansa za podvig - počeo je analizu Binić, pa bio konkretan:

- Benfika i PSV u Beogradu su velike šanse. Barselona je velesila, ali bila je i Španija kao prvak Evrope protiv Srbije pa smo odoleli. Najvažnije je da momci budu jaki kao kolektiv, da odigraju maksimalno. Svako da da svoj maksimum, pa šta bude. Nama je lakše protiv ekipa koje igraju fudbal. Recimo, protiv Štutgarta bih bio oprezniji u prognozama jer su to Nemci. Oni su nam uvek bili problematični, fizički protiv njih moraš da bude perfektan.

Republika

Foto: Starsport

Zna gde su šanse crveno-belih: Dragiša Binić

Osvrnuo se Binić i na gostovanja na kojima može da se traži šansa.

- Meni je Jang bojs i pre bio interesantan. Zašto ne pokušati da ih pobedimo tamo. Pa i Monako. Tamo že biti kao da se igra u Beogradu. Njihovi navijači nisu nešto, a sigurno će biti naših pristalica. Milan i Inter su već druga priča. Biće baš teško u Italiji, ali igrala je Zvezda već protiv takvih ekipa. Dosta je važan i raspored. Videćemo kako će se kome otvoriti, šta će kome i u kom trenutku biti potrebno. Fudbal je nepredvidiva igra, zato ga toliko i volimo - jasan je Binić.

S druge strane, Karasi je uzdržaniji. On nije želeo da se bavi Zvezdinim protivnicima i šansama, već samo timom Vladana Milojevića.

Republika

Foto: Starsport

Veruje da se trud isplati: Stanislav Karasi

- Bodovi se ne uzimaju u prognozama, već na terenu. Koliko budu radili toliko će i zaraditi. Još ne znamo ni kakva je Zvezda kada uradi na nekog jačeg, a kamo li te druge ekipe. Međutim, to ne sme da postavlja pitanje da li Zvezda može do druge faze. Zvezda mora, to joj je obaveza. Odnosno igračima i stučnom štabu. Imaju pomoć rukovodstva, celokupne organizacije na Marakani, podršku navijača i pomoć države. Kako ćeš im to sve vratiti nego zalaganjem na terenu i osvajanjem bodova. Drugog načina nema. Zato smatram da Zvezda ima sve preduslove da osvoji bar tih osam bodova, a zašto ne i više od toga - naveo je Karasi.

Raspored Crvene zvezde

19. septembar, Crvena zvezda - Benfika
1. oktobar, Inter - Crvena zvezda
22. oktobar, Monako - Crvena zvezda
6. novembar, Crvena zvezda - Barselona
27 novembar, Crvena zvezda - Štutgart
11. decembar, Milan - Crvena zvezda
21. januar, Crvena zvezda - PSV
29. januar, Jang bojs - Crvena zvezda

 

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading