KAO DA JE JUČE BILO! EKSLUZIVNO ZA REPUBLIKU! Stelac prvog gola za Zvezdu na Marakani evocirao sećanja!

Autor:

Sport

14.09.2024

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maravić sa velikim uzbuđenjem pričao o ovom događaju.

KAO DA JE JUČE BILO! EKSLUZIVNO ZA REPUBLIKU! Stelac prvog gola za Zvezdu na Marakani evocirao sećanja!

Foto: Starsport

Stadion Crvene zvezde obeležava jubilej postojanja od 60 godina. 1. septembra 1963. godine fudbaleri crveno-belih igrali su protiv Rijeke utakmicu trećeg kola Prve savezne lige Jugoslavije, ujedno i prvu zvaničnu na potonjoj Marakani. Crveno-beli su bili bolji od rivala – 2:1. Strelac prvog gola za domaći tim na novootvorenom stadionu bio je Dušan Maravić.

Upravo je Maravić eksluzivno za Republiku evocirao sećanja na ovaj događaj koji za njega puno znači i budi lepa sećanja.

- Utakmica se igrala protiv RIjeke, popodne je bilo pred 50 hiljada navijača. Pre toga su igrači pioniri Miljana Miljanića, tu je Trfike Trifunović dao gol za pionire i onda smo on i ja bili ti koji su prvi pogodili za Zvezdu na tadašnjoj "Marakani". Rijeka je povela 1:0 u prvom poluvremenu. Vukoje, njihovo levo krilo je dao gol - započeo je Maravić i nastavio:

- Sredinom drugo poluvremena, meni je lopta došla kod južne tribine, ja sam je udario jako, a ona je udarila njihovog igrača Brnčića i promenila pravac. Tada je golman Rijeke bio Jantolak, koji je bio izuzetan. On bi tu loptu sigurno uhvatio, međutim, nije mogao da se vrati, jer je lopta skrenula i izjednačili smo na 1:1 - prisećao se legendarni fudbaler Zvezde.

Foto: Starsport

Dušan Maravić

Potom je opisao ostaka utakmice.

- Kurzotitet je bio što je tada Velibor Vasović došao iz Partizana, pošto se posvašao sa njima i on je nama dosta značio. On je uzeo loptu kod našeg šesnaesterca, a onda je krenuo u pohod ka protivničkog golu, niko nije mogao da mu uzme loptu, kao da je pored štapića prolazio. Došao je do njihovog kaznenog prostora, proigrao Pljinčevića, koji je dao gol za 2:1. Mi smo dobili Rijeku na otvaranju tada "Male Marakane", kako se tada zvala - naveo je Maravić.

Maravić ističe da se ovako nešto nikada ne zaboravlja.

- Nije bila laka utakmica. Nikada Zvezda nije imala lake utakmice protiv Rijeke, jako su dobru ekipu uvek imali. Posle toliko godina sećam se kao da je juče bilo i to će mi zauvek ostati u sećanju. Osećao sam se kao da sam u oblacima, da letim u vasionu. Bilo je prelepo septembarsko vreme, fenomenalno, ni vetar, ni kiša, ni pretoplo, blago sunčano. BIli su idealni uslovi, ljudi došli, naježi se čovek kada pogleda samo šta se dešavalo. Stadion je bio polu otvoren, nije bio završen do kraja, ali se moglo igrati. Prelep osećaj, to se nikada ne zaboravlja - poručio je Dušan Maravić.

Zvezdinu Marakanu su u proteklih šest decenija pognutih glava napuštali Real, Barselona, Liverpul, Bajern... Aplauzi, pesma i uzdasi navijača već pet decenija odjekuju najvećim srpskim stadionom čiji zidovi ljubomorno čuvaju tajnu večne ljubavi između nas i nje. Naša „Neosvojiva tvrđava" od 1. septembra 1963. godine u Srbiji, na Balkanu, u Evropi i svetu ima status fenomena, stadiona sa najboljom atmosferom i najvernijim pristalicama. U svojim odajama Marakana krije i najvrednije fudbalske trofeje, pehare namenjene prvaku Evrope i sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading