NJIH DVOJICA SU ISPISALA ISTORIJU "MARAKANE": Legendarni igrač Zvezde i zemljoradnik iz Loznice biće upamćeni po ovom!

Autor: SAVA JOJIĆ

Sport

14.09.2024

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki događaj za dom šampiona Srbije.

NJIH DVOJICA SU ISPISALA ISTORIJU "MARAKANE": Legendarni igrač Zvezde i zemljoradnik iz Loznice biće upamćeni po ovom!

Foto: FK Crvena zvezda

Marakana

Danas stadion Crvene zvezde, kultna "Marakana" obeležava 61. godinu postojanja. 1. septembra 1963. godine crveno-beli su ugostili Rijeku i pobedili rezultatom 2:1. Tokom njene bogate istorije, na Marakni su odigrane mnoge antologijske utakmice koje će ostati u sećanju Zvezdinih navijača, ali i ljubitelja fudbala u Srbiji.

Zvezdinu Marakanu su u proteklih šest decenija pognutih glava napuštali Real, Barselona, Liverpul, Bajern... Aplauzi, pesma i uzdasi navijača već pet decenija odjekuju najvećim srpskim stadionom čiji zidovi ljubomorno čuvaju tajnu večne ljubavi između nas i nje. Naša „Neosvojiva tvrđava" od 1. septembra 1963. godine u Srbiji, na Balkanu, u Evropi i svetu ima status fenomena, stadiona sa najboljom atmosferom i najvernijim pristalicama. U svojim odajama Marakana krije i najvrednije fudbalske trofeje, pehare namenjene prvaku Evrope i sveta.

Prvi zvanični, prvoligaški gol postigao je Riječanin Vukoja, dok je prvi gol za Crvenu zvezdu na Marakani postigao Dušan Maravić, na istoj utakmci. Ipak, ovo nisu prvi pogodci na ovom stadionu, jer su pre meča sa Rijekom igrali pioniri Zvezde i Jedinstva iz Zemuna. Tako je prvi fudbaler koji je zatresao mrežu gola na Marakani zapravo bio zvezdaš Trifun Mihajlović Trifke.

Istorija kaže da je prvi posetilac na Marakani 1. septembra 1963. godine bio Laza Petrović, zemljoradnik iz okoline Loznice. Ovaj vatreni navijač pojavio se na stadionu u šest sati izjutra, zauzeo svoje mesto na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču iz torbe, doručkovao i strpljivo sačekao početak utakmice sa Rijekom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading