"MARAKANA" SLAVI 61. ROĐENDAN: Ovo su pet najzanimljivijih događaja na kultnon stadionu! (VIDEO)

Autor: SAVA JOJIĆ

Sport

14.09.2024

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki dan za dom Crvene zvezde.

"MARAKANA" SLAVI 61. ROĐENDAN: Ovo su pet najzanimljivijih događaja na kultnon stadionu! (VIDEO)

Foto: Starsport

Najveći srpski stadion, "Marakana" obeležava godišniicu od 61 godina. 1. septembra 1963. fudbaleri Zvezde igrali su protiv Rijeke utakmicu trećeg kola Prve savezne lige Jugoslavije, ujedno i prvu zvaničnu utakmicu na ovo već sada legendarnom stadionu. 

Na "Marakani" padali su mnogi velikani poput Real Madrida, Bajern Minhena, Liveprula i ostalih. Tokom istorije duge šest decenija na stadionu koji nosi ime prve Zvezdine zvezde – Rajka Mitića, dogodio se veliki broj značajnih događaja. Ispisivane su stranice istorije, ne samo domaćeg već i evropskog fudbala, a ovo su pet najzanimljivih momenata na ovom stadionu.

1. ČUVENI LOB DIJEGA MARADONE

Majstorski potez, lob udarac Dijega Maradone u prvom meču između Crvene zvezde i Barselone 1982. godine u Kupu pobednika kupova, izmamio je aplauze objektivnim navijačima kojih je bilo oko 90.000 na tribinama stadiona crveno-belih. Maradona je 2008. godine upravo na Zvezdinoj Marakani evocirao uspomenu u filmu profesora Emira Kusturice Maradona.

2. ISTORIJSKA UTAKMICA PROTIV BAJERNA ZA PLASMAN U FINALE KUPA EVROPSKIH ŠAMPIONA

Pre i posle Bajerna mnogi velikani evropskog fudbala su doživeli peh na stadionu Crvene zvezde. Međutim, jedna od najvećih "pobeda" crveno-belih dogodila se upravo u Beogradu 1991. godine, u polufinalu Kupa evropskih šampiona. Uprkos nerešenom rezultatu, 2:2, nemački gigant je zaustavljen zbog zbirnog rezultata, a Zvezda je potom osvojila Evropu.

3. REKORDNA POSETA PROTIV FERENCVAROŠA

Rekordna poseta na Marakani zabeležena je 23. aprila 1975, na meču protiv Ferencvaroša. Utakmici je prema pojedinim navodima medija prisustvovalo 110.000 gledalaca, a i danas kolaju priče da je veliki broj navijača ostao ispred kapija stadiona. Zbog grandioznosti i veličine stadion Crvene zvezde je tih godina i prozvan "Marakanom", po uzoru na fudbalsku arenu u Rio de Žaneiru. Od 2014. godine popularna Marakana nosi ime legende kluba – Rajka Mitića.

4. ELIMINACIJA KRALJEVSKOG KLUBA

19. marta 1975. Crvena zvezda je u revanš meču četvrtfinala Kupa pobednika kupova, posle boljeg izvođenja penala (6:5), na “Marakani” eliminisala Real i taj trijumf ostao je upamćen kao jedan od najvećih uspeha ’crveno-belih’ u evropskim takmičenjima.

Tog dana su fudbaleri beogradskog kluba ostvarili istinski podvig jer su, ne samo nadoknadili minus od dva gola (0:2) iz prvog susreta u Madridu, već izbacili iz takmičenja objektivno kvalitetnijeg rivala, predvođenog tadašnjim nemačkim zvezdama Paulom Brajtnerom i Ginterom Necerom.

Dodatnu draž ovom nadmetanju najtrofejnijeg jugoslovenskog i španskog kluba davala je činjenica da je Real tada trenirao Miljan Miljanić, čovek koji je prethodnu deceniju uspešno vodio Zvezdu i u dušu poznavao većinu igrača koja se tog marta suprotstavila timu sa “Santjago Bernabeua”. 

5. PAD VICEŠAMPIONA, A KASNIJE ŠAMPIONA EVROPE - LIVEPRUL

Dogodilo se "što biti ne može", Crvena zvezda je ostvarila veliku pobedu! Pred punim  tribinama "Rajka Mitića" čuvenog 6. novembra pao je vicešampion Evrope Liverpul 2:0. (2:0). Milan Pavkov je svojim egzekucijama pokorio četu Jirgena Klopa i doneo veliku senzaciju. Istina, crveno-beli nisu prošli grupnu fazu, ali će ovaj trijumf da se pamti.

"Redsi" su te sezone osvojili Ligu šampiona pobedom protiv Totenhema rezultatom 2:0, ali je ipak ta pobeda Zvezde istorijska. Ovo je bio ogroman uspeh srpskog šampiona, trijumf koji se slobodno može nazvati senzacijom, pobeda kakvu nisu zabeležili još od onih slavnih dana Barija i 1991.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading