MARAKANA JE NAŠ BASTION! Legenda crveno-belih govorila za Republiku povodom godišnjice stadiona Zvezde!

Autor: SAVA JOJIĆ

Sport

14.09.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nnogi ekipama i reprezentacijama je bilo teško igrati na "Marakani" - navodi Petrović

MARAKANA JE NAŠ BASTION! Legenda crveno-belih govorila za Republiku povodom godišnjice stadiona Zvezde!

Foto: Starsport

Stadion Crvene zvezde obeležava jubilej postojanja od 60 godina. 1. septembra 1963. godine fudbaleri crveno-belih igrali su protiv Rijeke utakmicu trećeg kola Prve savezne lige Jugoslavije, ujedno i prvu zvaničnu na potonjoj Marakani. Crveno-beli su bili bolji od rivala – 2:1. Strelac prvog gola za domaći tim na novootvorenom stadionu bio je Dušan Maravić.

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine/M. VASILE

Marakana

Na ovom kultnom stadionu padali su mnogi velikani poput, ali su i igrale legende jugoslevesnkog i svetskog fudbala. Jedan od tih velikana jeste i Vladimir Petrović Pižon koji je nosio dres šampiona Srbije u periodu od 1972. do 1983. godine. On je bio i pomoćnik Ljupku Petroviću kada je Zvezda osvojila Ligu šampiona 1991. godine, a i u dva navrata i sam bio glavni trener. 

Pižon je apsolutna legenda tima iz Ljutice Bogdana, svoj debitanski nastup upisao je protiv Hajduka iz Splita 19. jula 1972. Petrović je za Republiku evocirao sećanje upravo na taj za njega veličanstven događaj.

Foto: Starsport

Vladimir Petrović Pižon

- Moj prvi gol na Marakani bilo odmah na debitanskom nastupu protiv Hajduka iz Splita. To je bilo neverovatno, sanjao si kao dete da igraš na Marakani i to se ostvarilo dosta ranije nego ostali dečaci, imao sam jedva 17 godina tada. Marakana je bastion, mnogi ekipama i reprezentacijama je bilo teško igrati tu, jer kada se izađe na Marakanu, pogotovu u naše vreme kada je moglo da stane i do 100.000 navijača, to je bilo stvarno repsektovanje. Svi su imali veliku tremu kada se igralo protiv Zvezde i to nama bila velika prednost, kao što je i dan danas - istakao je Pižon.

Takođe, dotakao se i utakmice protiv Benfike u prvom kolu Lige šampiona.

- Benfika renomiran klub, dobra su ekipa, ali mislim da sada nisu baš u nekoj formi. Međutim, to ne mora ništa da znači, oni se svake godine trude da naprave što bolje rezultate, mislim da je zvučno ime, što je dobro za naše gledaoce, jer oni vole zvučna imena da gledaju na Marakani. Nadamo se dobroj utakmici - naveo je Petrović.

Petrović je igrao za Crvenu zvezdu u periodu od 1972. do 1983. godine i za to vreme odigrao je ukupno 497 mečeva (od toga 258 prvenstvenih) i postigao 117 golova. Sa crveno-belima je osvojio četiri titule prvaka (1973,1977,1980 i 1981) i jedan trofej u nacionalnom kupu (1982).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading