PIKSI ZABORAVIO ZAŠTO SE IGRA FUDBAL: Milorada Kosanovića BRINE IGRA SRBIJE, a jedan segment posebno

Autor:

Sport

09.09.2024

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgleda da je protiv Španije sve bilo samo lažan tračak nade.

PIKSI ZABORAVIO ZAŠTO SE IGRA FUDBAL: Milorada Kosanovića BRINE IGRA SRBIJE, a jedan segment posebno

Foto: www.profimedia.rs

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Danske sa 2:0 u drugom meču A4 grupe u Ligi nacija, pa izabranici Dragana Stojkovića Piksija sada imaju i dalje samo bod iz remija bez golova sa Španijom. To je dovoljno za treće mesto u grupi samo zato što je "crvena furija" razbila Švajcarsku, pa "sajdžije" još uvek ne znaju za trijumf.

Međutim, Švajcarska dolazi na Marakanu 12. oktobra i nešto će u narednih mesec dana morati da se drastično popravi u našoj igri kako se Granit Džaka, Džerdan Šaćiri i drugovi ne bi radovali usred Beograda. Ispostavilo se da je dobra igra protiv Španije bila samo lažni tračak nade da ovi igrači mogu da naprave nešto više u odsustvu okosnice tima sa EVRO 2024. A ni u Nemačkoj nam nisu cvetake ruže jer smo poraženi od Engleske (1:0), te odigrali nerešeno sa Slovenijom (1:1) i upravo Danskom (0:0).

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Danci nam održali lekciju: Fudbaleri Srbije u Kopenhagenu

 

U oči upada bolan podatak da Srbija nije dala gol iz igre u takmičarskim utakmicama od 19. novembra 2023. i remija sa Bugarskom u Leskovcu (2:2), kojim je overen prolaz na EP. Naime, Jović je pogodak Sloveniji dao posle kornera u zaustavnom vremenu, dakle ne iz tečne akcije. Istina, tresle su se mreže Rusije (4:0), Kipra (1:0), Austrije (1:2) i Švedske (3:0), ali je sve to bilo na prijateljskim mečevi, koji su izgleda samo stvorili lažnu sliku.

Upravo to je u razgovoru za Republiku ukazao iskusni trener Milorad Kosanović. On je odgovornost svalio i na fudbalere i na selektora Stojkovića podjednako.

Republika

Foto: Starsport

Kritičan sa razlogom: Milorad Kosanović

- Mi smo posle dugog niza protiv Španije odigrali fudbalski, ali na način igre koji leži protiv takve ekipe. Imali smo dobru odbranu i ništa drugo. Onda smo otišli u Dansku i probali da uradimo isto. Mi smo sve skoncentrisali u odbranu, bez želje da napadnemo i da damo gol. Braniš se, a onda kad dobiješ loptu ti ne ideš napred da poentiraš. Niti znaš kako to da uradiš. Izgleda da su Piksi i momci zaboravili zašto se fudbal igra. Išmaš pravo na odabir načina igre, ali na kraju je uvek cilj da daš više golova od protivnika i da tako pobediš - počeo je analizu iskusni Kosan.

Prema njegovim rečima, taj problem je prisutan već dugo vremena i sada je sve eskaliralo. Pritom ne vidi kako i kada bi moglo da nam bude bolje.

- Mi u ofanzivnom segmentu ne znamo šta ćemo. Nemamo način da damo gol, nemamo agresiju, nema brzine, nema kombinacije u završnici. Mnogo je tu prostora da se iči i radi. Mora se rizikovati, a ne igrati kukavički. Pa to je i matematički jasno. Bore pokušati da nešto uradiš, pa i da izgubiš dve utakmice a da onda na tom iskustvu pobediš treću. Tako imaš tri boda, a ako ideš na dva remija bez golova onda si na dva boda - dodao je Kosanović, pa imao konkretan savet za selektora Srbije:

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Dobio kritike od starijeg kolege: Piksi

- Pusti, Piksi, bunker fudbal. To je nekada bilo. To je dobro samo dok ne primiš gol, a mi kako igramo nešto ga uvek primimo. I šta onda? Tada se zaletiš da daš, pa primiš još koji. Ta ideja u taktici se mora promeniti, da zaigramo napadački fudbal. Ako imamo ko i kako.

Kako je naglasio, opravdanje se ne može tražiti u izostanku jezgra tima iz Nemačke jer ni oni nisu bili puno efikasniji.

- Jeste, nedostajali su igrači koji su davali golove, ali kako? Tako što im doneseš loptu u 10-20 metara od gola. Zbog takvih koji igraju samo napred smo i primali više pogodaka nego što smo davali - kazao je Kosanović.

Republika

Foto: Profimedia

Lopta mora da dođe do njih: Sergej, Vlahović i Mitrović

Prema njegovim rečima, put do ozdravljenja filozofije srpskog fudbala je dug, ali na njega moramo krenuti.

- Mi moramo da radimo na tome da fudbaler želi i da zna da da gol. Još od dece. Naše dece koja stasavaju u Srbiji, a ne da tražimo fudbalere srpskog porekla koji su odrastali u drugačijem sistemu u kojem ima ko da ih proigra, ili da oni imaju kome da asistirajuza gol. Svi zajedno moramo da se razvijamo u smeru modernog fudbala - zaključio je Kosanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
goksi

09.09.2024 12:39

Bruka. Kakva drzava takav fudbal.