BORINE PESME ZAUVEK ĆE ODZVANJATI MARAKANOM: Ove stihove je Čorba posvetio voljenoj Zvezdi

Autor:

Sport

04.09.2024

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crveno-beli su se veoma emotivno oprostili od slavnog muzičara.

BORINE PESME ZAUVEK ĆE ODZVANJATI MARAKANOM: Ove stihove je Čorba posvetio voljenoj Zvezdi

Foto: Starsport

Bora Đorđević, frontmen grupe "Riblja čorba", preminuo je u 72. godini nakon teške borbe sa opakom bolešću. Njegovo delo će zauvek ostati kao deo muzičke baštine, a njegova ličnost će biti upamćena kao simbol slobode i bunta.

Međutim, Bora će se pamtiti i kao veliki navijač Crvene zvezde i kako neko ko je autor brojnih pesama crveno-belih koje se i danas pevaju na Marakani, a pevaće se sigurno zavek. Upravo na to su sa Marakane ukazali opraštajući će se od Čorbe. Zvezdin In memoriam prenosimo u celosti:

- Bora je poslednje dane života proveo u bolnici u Ljubljani zbog jake upale pluća, kao i pogoršanja sa hroničnom, opstruktivnom bolešću pluća. Ovog jutra, stigla je tužna vest, koja glasi da nas je Bora napustio. Ipak, nikada njegovi hitovi neće biti zaboravljeni, a veza sa Crvenom zvezdom biće večno utkana u zidine Marakane.

Brojne Zvezdine pesme kojih je autor će nastaviti sa istim ponosom da se pevaju na našoj Marakani. Pevaćemo punog srca "Ponosan budi", "Život", "Pobeda", "Mihajlo gde si ti". I ne samo njih, već čitav album "Pesme sa severa".

- Svako ko nešto piše, želi da narod to prihvati. Veoma mi je drago što pesma "Ne veruj im sine", zvuči bolje kada je pevaju Delije nego kada sam je ja otpevao. Svaki put se naježim. Pomagao sam navijačima kad su me zvali. I opet ću ako bude prilike - govorio je Bora, a mnoge anegdote ima i iz Barija kada je Zvezda postala prvak Evrope.

- Jedan navijač mi je sasvim ozbiljno rekao - da nismo pobedili, probušili bismo brod nasred mora.


Bora Đorđević je rođen u Čačku 1. novembar 1952. godine. Muzičku karijeru započeo je u rodnom gradu 1965. godine u bendu Hermelini. Po dolasku u Beograd bio je član više poznatih grupa, a 1978. osnovao je grupu Riblja čorba po kojoj je i dobio nadimak.
Prvi koncert Riblja čorba je održala u vojvođanskom mestu Elemir 26. avgusta 1978. godine, dok su prvi beogradski koncert održali su u Domu omladine 28. februara 1979. godine. Grupa je izdala 20 studijskih albuma, prvi 1979. godine, a poslednji 2019. godine.
Bora je pohađao Petu beogradsku gimnaziju, a po njenom završetku je upisao Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU.

Koliko samo hitova i albuma. Pevaće se uvek hitove sa albuma "Kost u grlu", "Mrtva priroda", "Istina", "Ujed za dušu", i pesme poput "Lutka sa naslovne strane", Dobro jutro", "Ostani đubre do kraja".

Hvala ti Boro što smo bili tvoji savremenici i jedno ti obećavamo - Nećemo im verovati i ponosni bićemo, što zvezdaško srce bije nam iz grudi! Neka ti je večna slava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading