ZVEZDA MOŽE DA SE NADA EVROPI, DOK PARTIZAN NE! Legendarni Stepi BRUTALNO o večitima, Piksiju, srpskom fudbalu!

Autor:

Sport

27.08.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igrači iz raznih zemalja koji ne mogu da pronađu adekvatan klub dolaze ovde kako bi našli odskočnu dasku za dalje - poručuje Stepi

ZVEZDA MOŽE DA SE NADA EVROPI, DOK PARTIZAN NE! Legendarni Stepi BRUTALNO o večitima, Piksiju, srpskom fudbalu!

Foto: Starsport

Legendarni trener Dragoslav Stepnaović nedavno je objavio da se povlači iz komentarisanja fudbalskih dešavanja. Njegov bridak jezik i surova iskrenost odjekivali su svuda. Čuveni Stepi je za Republiku govorio o svojoj karijeri, ali je nije izostala ni tema o Crvenoj zvezdi, Partizanu, reprezentaciji i srpskom fudbalu uopšte. 

ZVEZDA MOŽE DA SE NADA EVROPI, DOK PARTIZANU TREBA OZBILJNA REKONSTRUKCIJA

- Mislim da je pozitiva izostala. Imali smo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Partizan je ispao, pa je onda ispao i iz kvalifikacija za Ligu Evrope. Zvezda može da prođe dalje i pokazala je ona jedini srpski klub koja može evropski da se takmiči. Sa druge strane, Partizan posle osvojenih šest titula ne može da pronađe ni trenera, ni taktiku. Takođe, ne može da garantuje da će se boriti za Evropu, ni za prvo mesto, jer izgleda da je tu mnogo rada i vremena potrebno, kao i energije da bi se ponovo vratio u vrh - naveo je Stepi.

STRANCIMA JE SRPSKI FUDBAL ODSKOČNA DASKA ZA DALJE

Foto: Starsport

Mateus Saldanja i Naser Điga

- Situacija oko mladih igrača je sasvim drugačije od one kako bismo želeli da bude. Igrači iz raznih zemalja koji ne mogu da pronađu adekvatan klub dolaze ovde kako bi našli odskočnu dasku za dalje. Biće sve veći priliv. Imao sam jednu analizu, u Partizanu su igrala samo tri bela  igrača protiv Genta, a sve ono ostalo su bili koji su iz neke zemlje Afrike ili Azije. Što se tiče naših mladih igrača, uvek je pitanje trenera i da li on ima taj osećaj da mladog igrača ubaci u prvi tim ili ima ideju da dođe do uspeha. Međutim, kod nas mladi igrači ne donose uvek uspeh, a postoji ona poslovica ''ko se sa decom igra, uvek je upišan''. Kod mladog igrača ima dobre igre i loše, ali je nestabilan i u tom planiranju što bi hteo da ostvariš kao klub, tim, teško može da uklopi sa željama fensi fanova, uprave, trenera, kao i samih igrača - jasan je.

PRAVILO O BONUS IGRAČIMA NE VODI NIGDE

- To nije loša ideja, ali kada se ta dva mlada igrača povrede, onda igraju neku druga dva mlada igrača, koji niti imaju kvalitet, a ni znanje tih koji su povređeni, a moraju da igraju zbog pravila. To su pokušavali i u Nemačkoj, ali su vrlo brzo shvatili da to ne vodi nigde, jer ako mladi igrač nije sposoban da igra za prvi tim, ne može nikakvo pravilo da mu donese to da on postane igrač - dodao je on.

REGIONALNA LIGA NIJE MOGUĆA ZBOG MRŽNJE IZMEĐU ZEMALJA BIVŠE JUGOLSAVIJE

- Naši klubovi su najveće uspehe u Evropi napravili kada smo bili svi zajedno. Međutim,  mržnja koja postoji između zemalja bivše Jugoslavije i nerešivi problemi koji svakog dana izlaze na videlo kod tih zemalja, koje je ona Jugoslavija prekrivala, ne verujem da bi Regionalna liga mogla da zaživi. Takođe, ko bi se oprostio od onih inestivicija koje dobija od UEFA kada uđe u Ligu šampiona. To je velika svota novca koja može klubovima da posluži i za mnoge druge stvari, počev od kupovine igrača, uređivanja stadiona i svega ostalog. To možemo da zaboravimo dok svi ti problemi ne zaboravi u tim zemljama, a tek tada bi onda bilo moguće da se napravi tako nešto - objasnio je Stepanović.

PIKSI JE TREBAO DA PREUZME ODGOVRNOST I PODNESE OSTAVKU

Foto: www.profimedia.rs

Dragan Stojković Piksi

- Za mene je neshvatljivo da neko ko nije napravio uspeh na dva velika takmičenja Svetskom i Evropskom prvenstvu nije imao hrabrosti da preuzme odgovornost na sebe i podnese ostavku. Ne mogu da verujem da igrači sa kojima raspolažemo, koji igraju u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija nisu spremni i nisu sposobni da prođu grupnu fazu i da sebi i državi za koju igraju naprave veliki uspeh. Po igri i svemu prikazano ne znam da li zaslužujemo da budemo tamo mestu gde smo sada na FIFA rang listi (prim. aut. Srbije je na 32. mestu). Da bi naš fudbal funkcionisao ne sme da se zaboravi i ona utakmica mlade reprezentacija gde smo izgubili od Engleske sa 9:1. To je velika katastrofa, to je kao da nisi bio uopšte na terenu. E to je pravi odgovor za mlade igrače. Ta utakmica je pravi pokazatelj da ti mladi igrači su daleko od toga da budu standardni ili čak nosioci igre u svojim timovima - ističe Stepi.

PIKSI JE DOBIO TREĆU ŠANSU, A OSTAO JE JER JE ŽELJAN NOVCA I DOKAZIVANJA

- Kada neko vodi Fudbalski savez kao što je gospodin Dragan Džajić, koji izgleda kao onaj Bajden koga vode za ruku, izgleda tako. Piksi je sada dobio ne drugu, već treću šansu i verovatno samim tim ima i veći pritisak. Da li je njegova želja da pokaže da to nije bilo onako kako je trebalo, ali rezultati govore drugačije ili je želja za novcem koga nije hteo da se odrekne ili da iskoristi to što je Srbiju odveo na dva velika takmičenja, to je dobro pitanje, da je korist ili samo dokazivanje. Već sam rekao, mi imamo kvalitetne igrače, ali najbolji igrači ne mogu da budu jedan. Postoje i druge stvari koje moraju da uklope u taj tim i uloga u njemu. Postoji ona poslovica ''Mora da se zna ko vodi nosu, a ko travu kosi'' i mislim da to nismo imali i nismo pokazali, a to su nam pokazali rezultati. A Superliga je sve slabija, a pravi pokazatelj je izdanje srpskih klubova u Evropi sada - poručio legendarni trener.

SUKOB PIKSIJA I TADIĆA JE MOGAO RANIJE DA SE REŠI

Foto: twitter.com/FSSrbije

Dušan Tadić i Dragan Stojković Piksi

- Kada je jedan igrač najbolji, onda o njemu pričaju drugi, a ne on sam. Tadićeva izjava je bila vrlo prepotentna. Piksi je zaboravio da se isto ponašao kada ga je Vujadin Boškov ostavio na klupi protiv Slovenije i pretio da će da ode sa Evropskog prvenstva. Piksi kao selektor je trebao da kaže Tadiću još u pripremnom periodu da nije u toj formi i da ne može da doprinese ekipi, da računa na njega, ali da neće da igra standardno, tako da se igrač pripremi za to i prizna sebi da mu je karijeri pri kraju i da kad dobije šansu, pokuša maksimalno da je iskoristi. Kada se tako nešto ne uradi, onda dođe do ovakvih nemilih scena, da Tadić kaže kako je najbolji igrač, a da Piksi odgovori kako to nije dobro za hemiju u timu - smatra Stepi.

PIKSIJEVE PROMENE U SASTAVU TIMA NEĆE DONETI USPEHA

- Kada pogledam sada da je izbacio devet igrača, a niko ne zna razloga. Počeo je ponovo da traži tim, a da li će za utakmice u Ligi nacija moći da uklopi igrače koji nisu nikada igrali zajedno, to je teško verovati. Kada nemaš ni mesec dana priprema, ti zavistan od trenera tih klubova gde igraju ti igrači, da li su motivisani, spremni i da li mogu da ispune određene zahteve. Ima mnogo stvari do kojih tek treba da se dođe kroz jedan pripremni period ili kroz prijateljske utakmice, koje on neće imati. Pitanje je da li će uspeti da ih uigra. Ta promena čitavog tima može da bude pozitivna možda za jednu ili dve utakmice, ali ne i za Svetsko ili Evropsko prvenstvo - podvukao je Dragoslav Stepanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading